NewFotografie 20220506 075 - Veritas Advies
pexels pixabay 259251 - Veritas Advies

Nieuwe B2B betaaltermijnen

Inmiddels zijn we halverwege het jaar en worden er weer een aantal wetswijzigingen doorgevoerd. Zo verandert onder andere de wettelijk betalingstermijn tussen zakelijke klanten.

Dus doe jij zaken met andere ondernemers? Bekijk dan even of je je betaaltermijn wil aanpassen.

Benieuwd wat er nu verandert en of dit effect heeft op jouw werkwijze? In deze blog leg ik het je uit.

Betalingstermijn
Wanneer je als bedrijf een product of dienst verkoopt, stuur je een factuur naar je klant. Hierop vermeld je dan ook de betalingstermijn. Voor consumenten zijn deze niet wettelijk bepaald en dus kun je als ondernemer dit zelf bepalen. Als de termijn maar redelijk is.

Tussen bedrijven is de betalingstermijn wel wettelijk vastgesteld. Per type bedrijf verschilt het hoe die concrete termijnen eruit zien. Bovendien is dit voor grote bedrijven vaak strenger geregeld, dan voor kleine of middelgrote bedrijven.

Wetswijziging per 1 juli
Vanaf 1 juli dit jaar is de betalingstermijn, bij contracten tussen twee bedrijven, vastgesteld op maximaal 30 dagen. Voorheen was dit 60 dagen. Dit geldt voor grote bedrijven: bedrijven met meer dan 250 werknemers, meer dan €40 miljoen omzet of meer dan €20 miljoen op het balanstotaal. Deze regels vloeien voort uit de Europese Richtlijn voor bestrijding van betalingsachterstand in het zakelijke verkeer.

Door deze wetswijziging heb je meer financiële ruimte omdat je betalingen eerder zult ontvangen. Grote bedrijven wachten vaak langer met betalen, waardoor je als middelgroot of klein bedrijf in de financiële problemen kunt komen.

Ben je geen ‘groot bedrijf’, dan blijft een betalingstermijn van 60 dagen mogelijk. Echter, wanneer je niets afspreekt over de betalingstermijn, dan geldt de 30 dagen. Een goed moment om dus te bedenken wat voor betalingstermijn je wilt hanteren en of je algemene voorwaarden hebt waarin je dit kunt vastleggen.

Overeenkomsten
De nieuwe wetswijziging is voor nieuwe overeenkomsten direct per 1 juli van toepassing. Voor bestaande overeenkomsten is er een overgangstermijn van een jaar. Deze hoef je dus niet direct aan te passen. Na dit jaar moeten ook de ouder overeenkomsten aangepast zijn aan de nieuwe wetgeving. Grote ondernemingen kunnen op die manier geen betalingstermijn langer dan 30 dagen hanteren door een langlopend contract af te sluiten.

Uitzonderingen
Uiteraard zijn er ook uitzonderingen. Wil je een betalingstermijn van langer dan 30 dagen afspreken? Dan heb je pech. Deze worden namelijk als niet geldig beschouwt en dus wordt er automatisch een termijn van 30 dagen aangehouden.

Betaalt een grote onderneming na deze 30 dagen? Dan zijn ze ook de wettelijke handelsrente verschuldigd over de extra dagen. De bestaande wet maakt het mogelijk om rente af te dwingen voor maximaal 5 jaar nadat de vordering opeisbaar is.

Daarnaast kunnen er ook incassokosten gerekend worden. Dit zijn de kosten die je als ondernemer maakt om te zorgen dat je klant toch gaat betalen. De hoogte hiervan ligt aan de hoogte van het totaalbedrag. Hiervan wordt een percentage genomen. Hoe hoger het totaal bedrag, hoe lager het percentage. Maar, wanneer je klant een bedrijf is mag je hiervan in een overeenkomst of algemene voorwaarden afwijken. Geen overeenkomst opgesteld? Of heb je geen algemene voorwaarden? Dan gelden de wettelijke tarieven.

Heb je nog vragen over dit onderwerp? Stuur me dan een berichtje.