NEWFOTOGRAFIE 20200218 038 - Veritas Advies
girl reading a newspaper 6214 - Veritas Advies

Het verschil tussen B2B en B2C klanten

Een van de eerste vragen tijdens mijn intakegesprek is vaak “wat voor klanten heb je?”. Op die manier weet ik waar ik rekening mee moet houden met het opstellen van de algemene voorwaarden.

Er zit namelijk een verschil in de bescherming van particuliere klanten (consumenten) en zakelijke klanten (bedrijven).

Maar waar moet je dan eigenlijk rekening mee houden?

Verschil particuliere en zakelijke klanten
Wanneer je een bedrijf wilt beginnen is het belangrijk om jezelf af te vragen wat je aan wilt bieden en voor wie. Hierbij heb je twee opties: van bedrijf tot bedrijf of van bedrijf tot consument of natuurlijk een combinatie daarvan.

In de eerste situatie, van bedrijf tot bedrijf, kun je denken aan marketingbureaus, hosting bedrijven en reclamebureaus. Zij helpen een ander bedrijf verder. In deze laatste groep richt een bedrijf zich voornamelijk op de consument als klant, maar bedrijven zouden hier ook kunnen slagen. Denk bijvoorbeeld aan een winkel als IKEA, maar ook de bedrijven die je in de winkelstraten terugvindt.

De algemene voorwaarden
Algemene voorwaarden die gelden tussen twee bedrijven (business to business) zijn niet onderworpen aan de strenge regels die wel voor een consument gelden. Consumenten worden namelijk altijd beter beschermd dan ondernemers. Zo kun je bijvoorbeeld in de algemene voorwaarden opnemen welke rechten je hebt rondom het ruilen van een product en het herroepingsrecht.

Er zijn een aantal regels voor het opstellen van de algemene voorwaarden die bedoeld zijn voor een consument. Zo moeten ze altijd in begrijpelijke taal zijn beschreven en bij twijfel heeft de meest gunstige uitkomst voor de consument voorrang. Dit geldt ook voor een business to business overeenkomst, maar de meest gunstige uitkomst wordt hier genuanceerder toegepast.

Voor de consument is herroepingsrecht in de algemene voorwaarden verplicht. Je krijgt altijd 14 dagen bedenktijd bij een koop op afstand. Bovendien zijn de genoemde bedragen altijd inclusief BTW. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan. Dit is niet verplicht in de voorwaarden voor een business to business overeenkomst. Hierin mogen zij zelf kiezen of ze de bedragen inclusief of exclusief BTW vermelden. Over het algemeen wordt de prijs exclusief BTW genoemd.

Verlengen lidmaatschap consument
Een abonnement dat, voor een bepaalde tijd, met een consument is afgesloten mag niet stilzwijgend worden verlengd. Wel mag het abonnement omgezet worden in een abonnement of lidmaatschap voor een onbepaalde tijd. Echter moet de consument dan de mogelijkheid krijgen deze op elk moment op te zeggen, met een opzegtermijn van een maand. Dit mag op elk moment en dus niet alleen aan het begin of eind van de maand.

Het maakt ook nog eens uit wat voor soort abonnement je hebt. Een abonnement op een tijdschrift of krant, mag stilzwijgend met maximaal 3 maanden worden verlengd. Deze drie maanden moet je uitzitten, maar wanneer je in die periode opzegt, geldt een opzegtermijn van een maand. Bij tijdschriften die minder dan één keer per maand verschijnen is deze termijn maximaal 3 maanden. Proefabonnementen mogen nooit stilzwijgend worden verlengd en stoppen automatisch. Deze hoef je dus niet zelf op te zeggen. Wel goed om het even in de gaten te houden, zo voorkom je wel een hoop gedoe als het toch stiekem stilzwijgend verlengd wordt.

Betreft het een abonnement voor internet, telefoon of televisie, dan wordt deze meestal voor 1 of 2 jaar afgesloten. Zeg je dit abonnement niet op, dan wordt het een contract voor onbepaalde tijd. De opzegtermijn is in dit geval ook één maand.

Verlengen lidmaatschap ondernemers
Bij ondernemers ligt dit anders. Daarom is het belangrijk om, bij het afsluiten, goed de overeenkomst en algemene voorwaarden te lezen van de aanbieder. Hierin is vaak een bepaling opgenomen over het (stilzwijgend) verlengen van een contract. Daarnaast is het belangrijk te letten op de opzegtermijn. Wanneer je niet op tijd te kennen geeft dat je de dienst niet langer wilt afnemen, zit je opnieuw vast aan een contract voor dezelfde periode als hiervoor.

Zakelijke telecomcontracten kunnen echter niet meer stilzwijgend worden verlengd voor bepaalde tijd. Na afloop van de eerste termijn kan ten alle tijden worden opgezegd, met een maximale opzegtermijn van één maand.

Heb jij als consument of als ondernemer vragen over de verschillen tussen deze partijen?

Stuur me dan een berichtje.

2 reacties op deze blog: