pexels hannah stevens 2749209 - Veritas Advies
NewFotografie 20210923 090 - Veritas Advies

Maatwerk: een van de uitzonderingen op het herroepingsrecht

Het herroepingsrecht is iets waar jouw particuliere (!) klant recht op heeft wanneer hij/zij een aankoop bij je doet. Het kan zijn dat jouw klant bij ontvangst tóch niet tevreden is met het product of de dienst toch niet wil afnemen. Let wel: dit geldt voor aankopen die via de elektronische weg worden gedaan. Via internet bijvoorbeeld.

Toch zijn hier uitzonderingen op, bijvoorbeeld voor een bruidsjurk of broek die speciaal voor de klant op maat gemaakt wordt. Omdat dat product speciaal voor de klant gemaakt wordt, en daarmee is aangepast aan de wensen van de klant en op maat wordt gemaakt voor dat lichaam, heeft de klant geen herroeppingsrecht. Want een andere klant kan die jurk of dat pak natuurlijk niet aan. Maar wat is het verschil tussen maatwerk en op maat gemaakt?

Maatwerk
Een product is maatwerk, wanneer je verschillende keuzes hebt, die standaard in het assortiment zijn opgenomen. Om het voorbeeld van de broek aan te houden: deze hangt in de winkel in het wit, zwart en blauw. En is beschikbaar in de maten 38 tot en met 42. Deze broeken zijn ook al geheel afgewerkt. Klaar om te gaan dragen, dus.

Daardoor is het niet speciaal voor jou gemaakt. Je kunt dus wel een paar keuzes maken, maar die zijn heel beperkt. Het is daarmee niet speciaal aangepast aan jouw wensen.

Een meter stof is bijvoorbeeld geen maatwerk. Ook al wordt het specifiek geknipt op de maat die de klant wil. Meestal worden er meerdere keuzes geboden qua afmetingen die de klant kan bestellen. Door die keuzemogelijkheden, is het geen maatwerk.

Ditzelfde geldt voor wanneer je een product in je webshop hebt staan, maar deze niet voorradig is. Ook al moet je het herhaaldelijk bestellen, je biedt het wel al standaard aan.

Op maat gemaakt
Maar het kan zijn dat de standaardmaten jou niet passen, omdat je net een ander figuur hebt bijvoorbeeld. Volgens de wet is een product op maat gemaakt, wanneer een product geleverd wordt dat niet geprefabriceerd is. Ze zijn aangepast naar de wensen van de klant, op basis van individuele keuzes en beslissingen. Of waarvan je duidelijk ziet dat het specifiek voor een bepaald persoon is gemaakt. Hierbij worden alle standaarden losgelaten en kijk je als ontwerper puur naar wat de klant wil.

De ontwerper neemt je maten op en geeft je vrije keuze in materialen en kleuren. Eigenlijk is hierbij dus alles mogelijk. Het zorgt er alleen wel voor dat de kostprijs omhoog gaat. Er gaat namelijk meer tijd en werk in zitten om één broek of jurk helemaal speciaal te ontwerpen en maken. Bovendien zul je vaker moeten passen om te kijken of het echt goed zit.

Ook kasten, tafels en andere meubels kunnen op maat gemaakt worden, doordat je bijvoorbeeld wederom een afwijkende maat of kleur wenst. Of wat dacht je van producten waar een naam of logo op gezet wordt? Dat is natuurlijk ook niet aan andere klanten te verkopen. De kans dat een andere klant dit product zal kopen is nihil. En dat maakt het op maat gemaakt.

Twijfel je of je iets kunt uitsluiten van het herroepingsrecht?

Stuur me dan een berichtje!