Let’s talk legal!

Heb je een vraag over algemene voorwaarden of een overeenkomst van opdracht? Wil je weten wat een transitievergoeding nu eigenlijk is?

De kans is groot dat het antwoord op jouw juridische vraag al is te vinden in één van mijn blogs. Regelmatig plaats ik een nieuw artikel over een juridisch onderwerp.

Wil je juridische tips & tricks via de mail ontvangen? Vul hieronder je naam en e-mailadres in, dan houd ik je op de hoogte van nieuwe blogartikelen, wetswijzigingen en juridische video’s.

En geen zorgen, mijn juridische updates zijn geen saaie bedoeling! Je krijgt alle informatie in begrijpelijke taal en leuke video’s!

- Een aangetekende brief weigeren, heeft dat eigenlijk wel zin? Zowel zakelijk als privé kun je er voor kiezen om belangrijke poststukken aangetekend te versturen. Hiervoor betaal je extra en er is een handtekening nodig voor ontvangst. Toch worden deze regelmatig geretourneerd of geweigerd. Maar heeft het wel zin om dit zo’n aangetekende brief te weigeren?
- Bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheid. Wat is het verschil? Niets is vervelender dan aansprakelijk te worden gesteld voor bedrijfsschade, schade aan spullen van derden of voor een beroepsfout. Gelukkig zijn er verschillende verzekeringen, die je kunnen beschermen tegen de financiële risico’s van zo’n fout. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen die verzekeringen? Ik zet het allemaal voor je op een rij.
- How to: wanbetalers aanpakken Wanbetalers zijn natuurlijk erg vervelend. Niet alleen omdat je recht hebt op het geld waar je hard voor gewerkt hebt, maar ook omdat het veel tijd en energie kost. In deze blog deel ik een stappenplan die je kunt volgen om wantbetalers te voorkomen of aan te pakken.
- Mag je zomaar je tarieven verhogen? Iedereen mag zijn of haar eigen prijzen bepalen. Zo wordt in een winkel regelmatig een verhoging doorgevoerd. Maar hoe zit dat eigenlijk wanneer je ondernemer bent? Of je dan ook zomaar je tarieven omhoog mag gooien of niet vertel ik je in dit artikel.
- Welke regels gelden bij een proeftijd? Als je een eigen bedrijf hebt, kan de groei zo toenemen dat je één of meerdere werknemers in dienst wilt nemen. Super fijn, maar je wilt ook weten met wie je te maken hebt en hoe hij/zij de werkzaamheden uitvoert. Daarvoor geldt de proeftijd. Hoe je dat goed regelt en met welke regels je rekening moet houden vertel ik je in deze korte, maar handige blog.
- Een fout op mijn factuur, wat nu? Een fout maken op je factuur is niet fijn, maar het kan gebeuren! Als je deze nog niet hebt verstuurd en verwerkt kun je deze, zonder problemen, verwijderen en een nieuwe maken. Heb je hem al wel verwerkt? Dan gelden er andere regels.
- Tips om wanbetalers te voorkomen Niets is zo vervelend voor een ondernemer als een factuur die niet betaald wordt. Juist grotere bedrijven zijn hier eerder nalatig in. Zeker in de huidige situatie, waarin we last hebben van financiële onzekerheid, wil je graag dat een factuur snel en volledig betaald wordt. Hoe je hiervoor kan zorgen deel ik in deze blog.
- Wat zijn auteursrechten? Een schrijver, kunstenaar, fotograaf of webdesigner heeft het auteursrecht op (het publiceren van) zijn (of haar) werk. Eigenlijk dus een soort copyright. Regels hierover zijn vastgelegd in de auteurswet van 1912. Maar wat houdt het in en hoe ontstaat het auteursrecht?
- Hoe hoog mogen incassokosten zijn? Als een klant je factuur niet betaald is dit natuurlijk erg vervelend. Je stuurt nog een herinnering of een aanmaning, met een uiterlijke betaaldatum, maar de betaling blijft uit. Op dat moment kan je een jurist of een incassobureau inschakelen. Maar hoe hoog mogen de incassokosten zijn die je doorberekent aan de klant?
- Hoe beëindig ik mijn overeenkomst van opdracht? Bij het aangaan van een overeenkomst van opdracht heb je wederzijdse verplichtingen. Toch kunnen er situaties ontstaan waardoor je hier niet (meer) aan kunt of wilt voldoen. Of wanneer je geen behoefte meer hebt aan de dienst van de ander. Kortom: je wilt de overeenkomst ontbinden. Maar hoe doe je dat dan?