Let’s talk legal!

Heb je een vraag over algemene voorwaarden of een overeenkomst van opdracht? Wil je weten wat een transitievergoeding nu eigenlijk is?

De kans is groot dat het antwoord op jouw juridische vraag al is te vinden in één van mijn blogs. Iedere donderdag plaats ik een nieuw artikel over een juridisch onderwerp.

Wil je meer Legal Stuff? Schrijf je dan in voor de Legal Talk, één keer in de twee weken ontvang je dan een mail met juridisch nieuws en tips voor jouw juridische fundament.

- Overmacht en ondernemen in virustijd.. wat is juist nú belangrijk? Wanneer je een opdracht aanneemt kan het gebeuren dat deze achteraf geannuleerd wordt. Zeker in onzekere tijden als deze, waarin een virus de wereld ons in de greep heeft. Veel voorwaarden rondom het annuleren kan je opnemen in je algemene voorwaarden.
- Help, mijn vakantie is geannuleerd en de luchtvaart maatschappij failliet, wat nu? Wanneer je een vakantie hebt geboekt, ga je er niet vanuit dat het niet door kan gaan. Bijvoorbeeld door het huidige virus dat ons nu allemaal bezig houdt of door een daaropvolgend faillissement van de luchtvaartmaatschappij. Heb je dan recht op teruggave van je geld en wat is failliet zijn eigenlijk?
- Mag ik zomaar een merknaam als #hashtag gebruiken? Wanneer je een merknaam hebt bedacht, kan het handig zijn deze te gebruiken in een hashtag. Zo word je product of dienst onder de aandacht gebracht bij mensen die op die hashtag zoeken. Maar mag dit wel en hoe zit dat dan met de merknaam van anderen?
- Mag mijn werkgever zomaar de arbeidsovereenkomst opzeggen? Te horen krijgen dat je contract niet verlengd wordt, is nooit leuk. Zeker niet wanneer je in loondienst bent. Dit kan grote gevolgen hebben voor je financiële – en privésituatie. Heeft een werkgever een opzegtermijn en mag hij of zij zomaar de arbeidsovereenkomst opzeggen?
- Wat is kansspelbelasting en wanneer moet ik dat betalen? Een staatslot of avondje casino zorgt voor de nodige spanning. Want met hoeveel geld blijf je uiteindelijk achter? Win je, speel je quitte of lijd je verlies? En is dat bedrag wat je wint dan wel wat je echt mee naar huis neemt of gaat er nog kansspelbelasting vanaf?
- Mag ik als werkgever in de mailbox van mijn werknemer kijken? Wanneer één van je werknemers langer afwezig is, door bijvoorbeeld ziekte of vakantie, mis je een deel van de communicatie. Mag je jezelf als werkgever in dit geval, of zelfs bij ontslag, toegang verlenen tot het mailaccount?
- Wat is eigendomsvoorbehoud nu eigenlijk? Wanneer je goederen levert, ga je er niet vanuit dat er iets in de samenwerking mis kan gaan. Maar wat als de afnemer je niet betaalt? Wanneer je een eigendomsvoorbehoud hebt afgesproken, is het mogelijk om de schade te beperken. Maar wat is eigendomsvoorbehoud nu precies?
- Kan ik zomaar een afbeelding van Google gebruiken? We zijn al snel geneigd een plaatje van Google of Pinterest te plukken. Toch mag dit niet zomaar, want er kan auteursrecht op rusten. Doe je het toch, dan kan je dit een fikse boete opleveren of zelfs een celstraf. Maar hoe kom je dan aan je foto's?
- Zonder toestemming op vakantie met je kinderen, mag dat? Met je kinderen op vakantie gaan is hartstikke leuk. Wanneer je rekening moet houden met de schoolvakanties lopen de kosten echter al snel op. Daardoor is het verleidelijk eerder te gaan. Ook om de drukte te vermijden. Maar mag dit zomaar? Wat zijn de consequenties?
- 5 juridische valkuilen voor ondernemers Als ondernemer wil je je zaakjes goed op orde hebben. Toch zijn er een aantal valkuilen, waardoor je flink in de problemen kan komen. In deze blog de 5 juridische valkuilen die het meest voorkomen en waarvoor ik je grotendeels kan behoeden.