Let’s talk legal!

Heb je een vraag over algemene voorwaarden of een overeenkomst van opdracht? Wil je weten wat een transitievergoeding nu eigenlijk is?

De kans is groot dat het antwoord op jouw juridische vraag al is te vinden in één van mijn blogs. Iedere donderdag plaats ik een nieuw artikel over een juridisch onderwerp.

Wil je meer Legal Stuff? Schrijf je dan in voor de Legal Talk, één keer in de twee weken ontvang je dan een mail met juridisch nieuws en tips voor jouw juridische fundament.

- Werknemers opleiden? Studiekostenbeding opnemen! Wanneer je als werkgever je werknemers de mogelijkheid biedt opleidingen te volgen is dit een mooie kans. Maar als je pech hebt moet je deze kosten betalen zonder dat jouw medewerker daadwerkelijk de cursus volgt. Wie is er dan verantwoordelijk voor het betalen van deze studiekosten en hoe kan je als werkgever dit goed regelen voor jezelf en je werknemer?
- NOS moet dokken voor schending auteursrecht Op foto’s rust auteursrecht, maar veel mensen zijn zich daar niet van bewust. Zonder pardon plaatsen zij foto’s van anderen op hun site. Dit kan tot heel vervelende situaties leiden. Zo moet NOS €4500 boete betalen aan een fotograaf wegens schending van het auteursrecht en de goede naam van de fotograaf. Maar hoe zit dat ook weer met auteursrecht?
- Opgelicht via Marktplaats; wat nu? Omdat het eenvoudig is een advertentie te plaatsen, is het een laagdrempelig medium. Met slimme trucs proberen de criminele je geld afhandig te maken. Bij internetoplichting is er sprake van het aanbieden van een product, vervolgens het geld ontvangen, maar niet het product leveren. Maar wat is oplichting en hoe voorkom je het?
- Inspannings- of resultaatsverplichting? Wanneer je een dienst aanbiedt of een product verkoopt is het belangrijk dat duidelijk is wat beide partijen als doel hebben. Wanneer de afspraak niet nagekomen wordt, is het belangrijk om te weten of er sprake was van een inspanningsverplichting of een resultaatsverplichting. Wat het verschil is en hoe dit zit, leg ik je uit in dit artikel.
- De nieuwe donorwet; voor iedereen. Wie vóór 1 juli geen bezwaar heeft aangetekend, staat namelijk automatisch als orgaandonor geregistreerd in het donorregister. Deze wet geldt voor iedereen van 18 jaar en ouder die ingeschreven staat in een Nederlandse gemeente. In dit artikel vertel ik je alles wat moet je weten over deze nieuwe wet.
- Wat moet ik doen met een negatieve review? Het kan gebeuren dat je te maken krijgt met een ontevreden klant. Met als gevolg een negatieve review op Facebook of Google. Heel vervelend natuurlijk, helemaal als je klant dit niet eerst persoonlijk met je bespreekt. Maar wat kun je tegen zo’n slechte review doen?
- Teveel betaald aan Airbnb? Dien een claim in! Volgens de Nederlandse wet mogen bemiddelaars geen kosten in rekening brengen aan de huurder. Echter deed Airbnb dit wel. Daarom is er een rechtszaak geweest, waarvan op 9 maart de uitsprak was bij de Amsterdamse rechtbank. Lees hier wat de gevolgen zijn voor jou als huurder.
- Wetswijzigingen per 1 juli 2020 De tweede helft van het jaar staat alweer voor de deur. Waar de eerste helft in het teken stond van hét virus, komt er hopelijk in de tweede helft meer ademruimte. Daarnaast staan er nog 5 wetswijzigingen voor de deur. Waar moeten we na 1 juli 2020 rekening mee gaan houden?
- HELP! Mijn bestelling is kwijt, wat nu?! Je hebt dat éne toffe product online besteld en kunt niet wachten tot het binnenkomt. Maar hoe lang je ook wacht, je ontvangt het pakket nooit. Heel vervelend natuurlijk als het kwijtraakt! Maar wat zijn je rechten en wie is er aansprakelijk?