Let’s talk legal!

Heb je een vraag over algemene voorwaarden of een overeenkomst van opdracht? Wil je weten wat een transitievergoeding nu eigenlijk is?

De kans is groot dat het antwoord op jouw juridische vraag al is te vinden in één van mijn blogs. Regelmatig plaats ik een nieuw artikel over een juridisch onderwerp.

Wil je meer Legal Stuff? Schrijf je dan in voor de Jurist op sneakermail, regelmatig ontvang je dan een mail met juridisch nieuws en tips voor jouw juridische fundament.

- Mag je een overeenkomst sluiten met een 17-jarige? Iedereen komt in aanraking met de wet, ook minderjarigen. Dit heb je wellicht niet altijd door, omdat het alledaagse situaties betreft. Zo mag een jongere van 17 natuurlijk gewoon een boek of tijdschrift kopen. Maar er gelden ook uitzonderingen. In dit artikel vertel ik je over hoe en wat.
- Mag ik mijn werknemers verplichten een mondkapje te dragen? Inmiddels is het al zes weken geleden dat de mondkapjesplicht ingegaan is. En het einde is voorlopig nog niet in zicht. Ondanks dat we al een tijd onderweg zijn, weten veel mensen nog niet goed hoe ze hiermee om moeten gaan. In deze blog vertel ik je wat het antwoord op die ene vraag nu echt is.
- Het pand wat ik huur is afgebrand, kan ik de huurovereenkomst ontbinden? Als er brand ontstaat in het pand dat je huurt voor je bedrijf, is dat natuurlijk erg vervelend. Er ontstaat schade of het pand is zelfs helemaal verwoest. Daardoor kan je er, al dan niet tijdelijk, niet meer gebruik van maken. Maar waar heb je dan recht op en mag je in zo’n geval de huurovereenkomst ontbinden?
- Waar moet ik op letten als ik een vaststellingsovereenkomst ga ondertekenen? Het komt regelmatig voor dat je afscheid moet nemen van je werknemer/werkgever. Zeker in tijden van crisis. Als werkgever wil je dit ontslag liever zelf regelen met je werknemer en het vastleggen in een vaststellingsovereenkomst. Maar waar moet je als werknemer op letten bij het tekenen van zo’n overeenkomst?
- Wetswijzigingen zzp’ers vanaf 1 januari 2021 Een nieuw jaar zorgt ook nieuwe wetten en wetswijzigingen. Zo komen er voor de ZZP’er maar liefst 8 wijzigingen, die ingaan vanaf 1 januari 2021. In deze blog deel ik de belangrijkste punten voor jou.
- Mijn werknemer meldt zich ziek, waar moet ik AVG-technisch op letten? Het is helemaal niet raar dat een werknemer zich een keer ziek moet melden. Zeker in het huidige tijdperk kan dit vaker voorkomen dan normaal. Hoe graag je ook wilt weten waar je als werkgever aan toe bent, toch mag je niet zomaar alles vragen of registreren. Daar komt namelijk de privacy wet om de hoek kijken. In dit artikel deel ik alles over ziekmeldingen en de AVG.
- Verzoek ACM: informeer duidelijk over je levertijd De feestdagen staan voor de deur en daarmee neemt ook de druk bij de bezorgdiensten toe en wordt het steeds lastiger om de beloofde levertijd waar te maken. Maar wat is nu de wettelijke levertijd? Wat bedoelen ze met transparantie? En wat is de consequentie als je je levertijd niet waar kunt maken?
- Week van de Rechtspraak! Van 21 tot en met 25 september is het de week van de Rechtspraak. Veel rechtbanken en gerechtshoven laten in deze week de verborgen kant van het recht zien. Voorheen konden bezoekers bijvoorbeeld rollenspellen van zaken bijwonen, waar normaal gesproken geen publiek bij aanwezig is. Ook gaan rechters in debat met vragen over de rechtspraak.
- Gemeente aansprakelijk bij letsel? Een ongeluk zit in een klein hoekje… Zo kan het gebeuren dat je tijdens een fijne wandeling ineens valt of dat er een tak naar beneden komt. Erg vervelend natuurlijk! In deze blog vertel ik wanneer je zelf aansprakelijk bent, maar ook wanneer je de gemeente aansprakelijk kunt stellen.
- EU-VS privacy shield ongeldig, wat nu? Je hebt er vast wel eens over gehoord: EU-VS privacy shield. Afgelopen juli verklaarde het Hof van Justitie van de Europese Unie het privacy shield ongeldig. Maar wat zijn nu de gevolgen van die ongeldigheid en wat voor acties moet jij ondernemen?