Let’s talk legal!

Heb je een vraag over algemene voorwaarden of een overeenkomst van opdracht? Wil je weten wat een transitievergoeding nu eigenlijk is?

De kans is groot dat het antwoord op jouw juridische vraag al is te vinden in één van mijn blogs. Iedere donderdag plaats ik een nieuw artikel over een juridisch onderwerp.

Wil je meer Legal Stuff? Schrijf je dan in voor de Legal Talk, één keer in de twee weken ontvang je dan een mail met juridisch nieuws en tips voor jouw juridische fundament.

- Mag ik als werkgever in de mailbox van mijn werknemer kijken? Wanneer één van je werknemers langer afwezig is, door bijvoorbeeld ziekte of vakantie, mis je een deel van de communicatie. Mag je jezelf als werkgever in dit geval, of zelfs bij ontslag, toegang verlenen tot het mailaccount?
- Wat is eigendomsvoorbehoud nu eigenlijk? Wanneer je goederen levert, ga je er niet vanuit dat er iets in de samenwerking mis kan gaan. Maar wat als de afnemer je niet betaalt? Wanneer je een eigendomsvoorbehoud hebt afgesproken, is het mogelijk om de schade te beperken. Maar wat is eigendomsvoorbehoud nu precies?
- Kan ik zomaar een afbeelding van Google gebruiken? We zijn al snel geneigd een plaatje van Google of Pinterest te plukken. Toch mag dit niet zomaar, want er kan auteursrecht op rusten. Doe je het toch, dan kan je dit een fikse boete opleveren of zelfs een celstraf. Maar hoe kom je dan aan je foto's?
- Zonder toestemming op vakantie met je kinderen, mag dat? Met je kinderen op vakantie gaan is hartstikke leuk. Wanneer je rekening moet houden met de schoolvakanties lopen de kosten echter al snel op. Daardoor is het verleidelijk eerder te gaan. Ook om de drukte te vermijden. Maar mag dit zomaar? Wat zijn de consequenties?
- 5 juridische valkuilen voor ondernemers Als ondernemer wil je je zaakjes goed op orde hebben. Toch zijn er een aantal valkuilen, waardoor je flink in de problemen kan komen. In deze blog de 5 juridische valkuilen die het meest voorkomen en waarvoor ik je grotendeels kan behoeden.
- Hoeveel incassokosten mag ik vorderen? Het kan gebeuren dat een factuur niet betaald wordt. Dan moet je als schuldeiser kosten maken om je geld toch te krijgen: de incassokosten. Hierover zijn bij de wet regels vastgesteld, bijvoorbeeld over de maximale hoogte van dit bedrag. Maar hoe zit dat nou eigenlijk?
- Werkgevers auteursrecht, wat houdt dat in? Wanneer je in loondienst bent, kan het ook gebeuren dat je teksten of software ontwikkelt. Daarbij kan de vraag ontstaan bij wie het auteursrecht ligt. Wordt deze dan toegewezen aan de werkgever of aan de werknemer?
- Hoe kan ik mijn slogan of slagzin beschermen? Naast de naam van een bedrijf is er vaak ook een bijbehorende slogan of slagzin. Een korte zin waarin het doel van je bedrijf wordt weergegeven. Zo’n slogan wil je natuurlijk beschermen, maar hoe doe je dat?
- Kan ik ervoor zorgen dat mijn kind niets erft? Het is een heel vervelende situatie, maar ouders kunnen ervoor kiezen om één of meerdere kinderen deels te onterven. Gehele onterving is bij wet onmogelijk gemaakt en houdt in dat het kind toch recht heeft op een klein deel van de erfenis.
- Ik ben gedagvaard tijdens mijn vakantie, wat nu? Tijdens je vakantie, terwijl jij op het strand ligt, kan er thuis vervelende post bezorgd worden. Bijvoorbeeld een dagvaarding. Het kan zelfs zo zijn dat de rechter al uitspraak doet, terwijl jij niet eens in de procedure verschenen bent.