Let’s talk legal!

Heb je een vraag over algemene voorwaarden of een overeenkomst van opdracht? Wil je weten wat een transitievergoeding nu eigenlijk is?

De kans is groot dat het antwoord op jouw juridische vraag al is te vinden in één van mijn blogs. Iedere donderdag plaats ik een nieuw artikel over een juridisch onderwerp.

Wil je meer Legal Stuff? Schrijf je dan in voor de Legal Talk, één keer in de twee weken ontvang je dan een mail met juridisch nieuws en tips voor jouw juridische fundament.

- HELP! Mijn bestelling is kwijt, wat nu?! Je hebt dat éne toffe product online besteld en kunt niet wachten tot het binnenkomt. Maar hoe lang je ook wacht, je ontvangt het pakket nooit. Heel vervelend natuurlijk als het kwijtraakt! Maar wat zijn je rechten en wie is er aansprakelijk?
- Geboorteverlof; wat zijn de nieuwe regels per 1 juli 2020? Een partner om je heen tijdens je zwangerschap en erna is een fijne gedachte, maar die verlofregeling is nog niet zo goed als voor de vrouw die in verwachting is. In januari 2019 zijn de regels al wat versoepeld, maar met ingang van 1 juli aanstaande komen er nog wat wijzigingen bij.
- Een bedrijfsnaam kiezen, waar moet ik rekening mee houden? Een naam kiezen voor je bedrijf is geen koud kunstje. De naam moet onderscheidend zijn en vooral blijven 'hangen' bij mensen. Maar zo'n bedrijfsnaam moet ook juridisch goed in elkaar zitten. Wat mag wel en wat juist niet? En hoe zorg je ervoor dat je naam in aanmerking komt voor merkbescherming?
- Een aansprakelijkheids-verzekering, wel of niet afsluiten? Een klant (per ongeluk) een verkeerd advies geven of je kop koffie omstoten over diens laptop… Het kan je zo maar een schade claim opleveren. Maar welke aansprakelijkheidsverzekering heb je dan nodig? Een bedrijfs- of beroep aansprakelijkheidsverzekering of misschien wel allebei?
- Het verschil tussen B2B en B2C klanten Een van de eerste vragen tijdens mijn intakegesprek is vaak "wat voor klanten heb je?". Er zit namelijk een verschil in de bescherming van particuliere klanten (consumenten) en zakelijke klanten (bedrijven). Maar waar moet je dan eigenlijk rekening mee houden?
- Kentekenregistratie; wel of niet in strijd met de privacyregels? Het gebeurt steeds vaker dat je kenteken gebruikt wordt om ergens te kunnen parkeren. Op die manier wordt bijgehouden hoelang je ergens staat en wat je uiteindelijke parkeerkosten worden. Maar mag dit eigenlijk wel als je kijkt naar de privacy wetgeving?
- Wat te doen met ongevraagde proefzendingen? Niet alleen ondernemers worden lastig gevallen met pakketjes waar ze niet om gevraagd hebben. Denk aan ‘gratis’ producten zoals afslankpillen of scheermesjes, maar ook artikelen met jouw bedrijfsnaam erop. In deze blog vertel ik meer over deze ongevraagde zendingen en wat er mee te doen.
- Overmacht en ondernemen in virustijd.. wat is juist nú belangrijk? Wanneer je een opdracht aanneemt kan het gebeuren dat deze achteraf geannuleerd wordt. Zeker in onzekere tijden als deze, waarin een virus de wereld ons in de greep heeft. Veel voorwaarden rondom het annuleren kan je opnemen in je algemene voorwaarden.
- Help, mijn vakantie is geannuleerd en de luchtvaart maatschappij failliet, wat nu? Wanneer je een vakantie hebt geboekt, ga je er niet vanuit dat het niet door kan gaan. Bijvoorbeeld door het huidige virus dat ons nu allemaal bezig houdt of door een daaropvolgend faillissement van de luchtvaartmaatschappij. Heb je dan recht op teruggave van je geld en wat is failliet zijn eigenlijk?
- Mag ik zomaar een merknaam als #hashtag gebruiken? Wanneer je een merknaam hebt bedacht, kan het handig zijn deze te gebruiken in een hashtag. Zo word je product of dienst onder de aandacht gebracht bij mensen die op die hashtag zoeken. Maar mag dit wel en hoe zit dat dan met de merknaam van anderen?