Let’s talk legal!

Heb je een vraag over algemene voorwaarden of een overeenkomst van opdracht? Wil je weten wat een transitievergoeding nu eigenlijk is?

De kans is groot dat het antwoord op jouw juridische vraag al is te vinden in één van mijn blogs. Regelmatig plaats ik een nieuw artikel over een juridisch onderwerp.

Wil je juridische tips & tricks via de mail ontvangen? Vul hieronder je naam en e-mailadres in, dan houd ik je op de hoogte van nieuwe blogartikelen, wetswijzigingen en juridische video’s.

En geen zorgen, mijn juridische updates zijn geen saaie bedoeling! Je krijgt alle informatie in begrijpelijke taal en leuke video’s!

- Is een overeenkomst zonder handtekening toch bindend? Er zijn verschillende manieren om een overeenkomst aan te gaan. Mondeling, telefonisch of schriftelijk. Maar is een overeenkomst zonder handtekening ook echt geldig? Of is het nog mogelijk om daar onderuit te komen? Na het lezen van dit artikel weet je wat er nodig is om vast te stellen of je een bindende overeenkomst aan bent gegaan.
- Mag ik een aan mijn klant verzonden offerte intrekken? Zodra een potentiële klant interesse toont in jouw product of dienst, is een vrij logisch gevolg dat je een offerte opstelt. Aan de hand daarvan weet de klant wat jouw prijs is en kan er bepaald worden of er een samenwerking kan worden aangegaan. Maar mag je een verzonden offerte weer intrekken?
- Waar moet ik op letten bij het sluiten van een barterdeal Wanneer je net begint met je business, heb je natuurlijk nog niet zoveel geld beschikbaar, of omzet. Op dat moment is het ideaal om een barterdeal te sluiten met een andere ondernemer. Maar hoe ga je een goede deal aan en hoe verwerk je dit in je administratie?
- Waarmee moet ik rekening houden als ik werk uitbesteed aan een freelancer? Het kan een heel groot voordeel zijn om een deel van je werk uit te besteden aan een freelancer. Bijvoorbeeld omdat je je bedrijf wilt uitbreiden, omdat er teveel werk is, of omdat je sommige dingen gewoon niet leuk vindt om te doen. Het scheelt jou kostbare tijd en het moet toch gebeuren. Maar wat zijn dan dingen waar je op moet letten?
- Wat is een disclaimer? Een vaak terugkerend item op een website is de disclaimer. Daar informeer je bezoekers over het gebruik van je site, bijvoorbeeld een voorbehoud over de juistheid van informatie die je plaatst. Maar wat is een disclaimer nou precies en heeft het juridische waarde?
- Welke gegevens moeten er op een factuur staan? Je hebt een product of dienst verkocht en dus is het tijd om een factuur op te stellen. De klant moet immers betalen voor wat zij aangeschaft hebben. Toch is dit nog niet zo gemakkelijk, want het komt vaak voor dat er een fout op de factuur staat. Maar wát zet je nu op die factuur?
- Moet je kvk nummer op je website staan? Wanneer je je bedrijf inschrijft in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel, krijg je een KvK-nummer. Dit is een 8-cijferig nummer die laat zien dat je officieel staat ingeschreven. Formeel gezien heb je dan een bedrijf. Maar moet je dit nummer op je website zetten?
- Waar moet ik op letten bij het bedenken van een bedrijfsnaam? – Part II Een naam voor je bedrijf bedenken kan een hele uitdaging zijn. Zo schreef ik in een eerdere blog al dat de naam herkenbaar moet zijn en dat je 'm goed moet kunnen onthouden. Maar er is meer dat je moet controleren. In deze blog vertel ik je de belangrijkste punten.
- Mag je telefoongesprekken opnemen? Wanneer je een telefoongesprek voert met een potentiële klant, kan het een fijn idee zijn deze gesprekken op te nemen. Want, mondelinge overeenkomsten die telefonisch worden gedaan, zijn onbewijsbaar. Zo’n gespreksopname kan dus bijvoorbeeld later dienen als bewijs, wanneer er een conflict ontstaat. Maar mag je eigenlijk wel (stiekem) gesprekken opnemen?
- Moet ik ‘slachtoffers’ van een datalek een schadevergoeding betalen? Wanneer je een bedrijf hebt, waarmee je diensten of goederen levert, is het vanzelfsprekend dat je persoonsgegevens verzamelt en verwerkt. Het laatste wat je wilt is dat deze gegevens door een datalek op straat komen te liggen en voor iedereen openbaar zijn. Maar wat nou als het toch gebeurt? Moet je dan een schadevergoeding betalen aan de 'slachtoffers'?