Let’s talk legal!

Heb je een vraag over algemene voorwaarden of een overeenkomst van opdracht? Wil je weten wat een transitievergoeding nu eigenlijk is?

De kans is groot dat het antwoord op jouw juridische vraag al is te vinden in één van mijn blogs. Regelmatig plaats ik een nieuw artikel over een juridisch onderwerp.

Wil je juridische tips & tricks via de mail ontvangen? Vul hieronder je naam en e-mailadres in, dan houd ik je op de hoogte van nieuwe blogartikelen, wetswijzigingen en juridische video’s.

En geen zorgen, mijn juridische updates zijn geen saaie bedoeling! Je krijgt alle informatie in begrijpelijke taal en leuke video’s!

NEWFOTOGRAFIE 20190705 004 - Veritas Advies
NewFotografie 20200710 071 - Veritas Advies
- Welke gegevens moeten er op mijn website staan? Als je ondernemer bent, is het belangrijk om je producten of diensten onder de aandacht te brengen. Het hebben van een website is daarbij een goed hulpmiddel. Een soort online etalage. Toch zijn daar een aantal wettelijke eisen aan verbonden. Zo moet er een aantal gegevens sowieso vermeld worden als je een bedrijf hebt, verkoop je spullen via je website dan zijn er nog weer andere regels. Welke dat zijn neem ik nu met je door!
- Wat zijn persoonlijkheidsrechten? Wanneer je het hebt over auteursrecht, krijg je automatisch ook te maken met persoonlijkheidsrechten. Absolute rechten, omdat ze voor eenieder gelden. Maar wat houdt dit in en waar moet je rekening mee houden met betrekking tot deze rechten?
- Waar moet ik rekening mee houden als ik reclame wil maken? Wanneer je een eigen bedrijf hebt, wil je natuurlijk zoveel mogelijk klanten trekken. Dit kun je doen door reclame te maken voor je producten en diensten. Maar daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. Je moet je namelijk houden aan de Nederlandse Reclame Code. Waar je allemaal rekening mee moet houden, vertel ik je in deze blog.
- Mag je overal foto’s van maken en deze zomaar gebruiken? Soms kom je iets tegen wat je zo mooi vindt, dat je het het liefst direct op de foto zet. Bijvoorbeeld omdat je het aan anderen wilt laten zien of omdat je het wellicht later voor in je bedrijf kan gebruiken. Maar mag je zomaar alles fotograferen? En wanneer mag dit wel of niet? In dit artikel ga ik dit voor je uiteen zetten.
- een Zwarte lijst maken en delen, mag dat? We kennen allemaal wel die ene klant of medewerker, waarmee je het liefst niet opnieuw een overeenkomst aan zou gaan. Bijvoorbeeld omdat ze niet (op tijd) betalen, iets kapot maken, of waarvan je duidelijk doorhebt dat diegene niet eerlijk tegen je is. Maar mag je een zwarte lijst maken om dit voor te zijn? En zo ja, mag je deze dan delen?
- Wat zijn persoonsgegevens? In de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is vastgelegd dat persoonsgegevens letterlijk over iemand gaan of dat de informatie is naar die persoon te herleiden. Dit geldt echter niet voor organisaties. Maar hoe zit dat precies? En wat valt er wel onder (bijzondere) persoonsgegevens?
- Wat is doxing? Doxing is eigenlijk niets meer of minder dan dat een hacker documenten met zeer privacygevoelige informatie online zet. Heel vervelend natuurlijk, want dat zijn gegevens die je liever voor jezelf houdt. Daarom is het belangrijk jezelf goed te beschermen tegen dit soort aanvallen. In deze blog vertel ik je hoe je dat doet en hoe doxing eigenlijk in zijn werk gaat.
- Kan ik als ondernemer mijn aansprakelijkheid uitsluiten? Wanneer je een eigen bedrijf hebt, heb je natuurlijk altijd een bepaalde mate van aansprakelijkheid. Dit kan, bij een conflict, echter leiden tot vervelende schadeclaims. Of het mogelijk is om je aansprakelijkheid in de algemene voorwaarden, of dat deze alleen beperkt kan worden, vertel ik je in deze blog. Tevens leg ik je uit hoe je het zo goed mogelijk regelt.
- Mag ik een werknemer vragen naar eventuele ziektes en medicijngebruik? Gezonde mensen mogen in principe elk beroep uitoefenen wat ze willen. Dat geldt echter niet voor mensen met een ziekte of aandoening. Soms kan dat zorgen voor onveilige situaties, waardoor het niet verantwoord is dat zij deelnemen aan het arbeidsleven. Maar wat voor baan mag iemand met bijvoorbeeld epilepsie wel uitvoeren? En waar moet rekening mee gehouden worden?
- Heb ik een beroepsaansprakelijkheids-verzekering nodig? Waar mensen werken, worden fouten gemaakt. Als zelfstandige kan dat net wat vervelender uitpakken, dan wanneer je in loondienst bent. Je bent dan immers zelf verantwoordelijk voor schade bij je klanten of in je eigen bedrijf. Daarom zijn er verschillende verzekeringen die je kunt afsluiten, waaronder de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Maar wat is dat? En heb je die echt nodig?