Let’s talk legal!

Heb je een vraag over algemene voorwaarden of een overeenkomst van opdracht? Wil je weten wat een transitievergoeding nu eigenlijk is?

De kans is groot dat het antwoord op jouw juridische vraag al is te vinden in één van mijn blogs. Regelmatig plaats ik een nieuw artikel over een juridisch onderwerp.

Wil je meer Legal Stuff? Schrijf je dan in voor de Jurist op sneakermail, regelmatig ontvang je dan een mail met juridisch nieuws en tips voor jouw juridische fundament.

- Week van de Rechtspraak! Van 21 tot en met 25 september is het de week van de Rechtspraak. Veel rechtbanken en gerechtshoven laten in deze week de verborgen kant van het recht zien. Voorheen konden bezoekers bijvoorbeeld rollenspellen van zaken bijwonen, waar normaal gesproken geen publiek bij aanwezig is. Ook gaan rechters in debat met vragen over de rechtspraak.
- Gemeente aansprakelijk bij letsel? Een ongeluk zit in een klein hoekje… Zo kan het gebeuren dat je tijdens een fijne wandeling ineens valt of dat er een tak naar beneden komt. Erg vervelend natuurlijk! In deze blog vertel ik wanneer je zelf aansprakelijk bent, maar ook wanneer je de gemeente aansprakelijk kunt stellen.
- EU-VS privacy shield ongeldig, wat nu? Je hebt er vast wel eens over gehoord: EU-VS privacy shield. Afgelopen juli verklaarde het Hof van Justitie van de Europese Unie het privacy shield ongeldig. Maar wat zijn nu de gevolgen van die ongeldigheid en wat voor acties moet jij ondernemen?
- Opmerkelijk vonnis: Ontslag op staande voet na meenemen tasje onterecht Opmerkelijke uitspraken vanuit de rechtspraak: Je hebt het misschien wel meegekregen in het nieuws. Een werknemer van de Action had een plastic zakje gestolen en werd op staande voet ontslagen. Onterecht zo oordeelde de rechter. Maar waarom is het ontslag wegens diefstal nu niet redelijk?
- Tussentijds een tijdelijke arbeidsovereenkomst opzeggen, mag dat? Wat de reden ook is, het kan zijn dat je na de proeftijd toch nog afscheid wilt nemen van een werknemer. Maar mag je een tijdelijke arbeidsovereenkomst zomaar opzeggen? Wat zijn daar de voorwaarden voor en wat is het gevolg als je het doet wanneer het niet mag?
- De coronawet; wat kunnen we verwachten? – deel 2 Omdat de pandemie langere tijd aanhoudt, ligt er een wetsvoorstel met tijdelijke maatregelen. Dit om het virus beter te kunnen bestrijden. Het wetsvoorstel ligt inmiddels bij de Tweede Kamer. Maar wat staat er in dat voorstel en wat zijn uitzonderingen op de geldende maatregelen?
- De coronawet; wat kunnen we verwachten? – deel 1 Omdat de pandemie langere tijd aanhoudt, ligt er een wetsvoorstel met tijdelijke maatregelen. Dit om het virus beter te kunnen bestrijden. Het wetsvoorstel ligt inmiddels bij de Tweede Kamer. Maar wat staat er in dat voorstel en wat zijn uitzonderingen op de geldende maatregelen?
- Werknemers opleiden? Studiekostenbeding opnemen! Wanneer je als werkgever je werknemers de mogelijkheid biedt opleidingen te volgen is dit een mooie kans. Maar als je pech hebt moet je deze kosten betalen zonder dat jouw medewerker daadwerkelijk de cursus volgt. Wie is er dan verantwoordelijk voor het betalen van deze studiekosten en hoe kan je als werkgever dit goed regelen voor jezelf en je werknemer?
- NOS moet dokken voor schending auteursrecht Op foto’s rust auteursrecht, maar veel mensen zijn zich daar niet van bewust. Zonder pardon plaatsen zij foto’s van anderen op hun site. Dit kan tot heel vervelende situaties leiden. Zo moet NOS €4500 boete betalen aan een fotograaf wegens schending van het auteursrecht en de goede naam van de fotograaf. Maar hoe zit dat ook weer met auteursrecht?
- Opgelicht via Marktplaats; wat nu? Omdat het eenvoudig is een advertentie te plaatsen, is het een laagdrempelig medium. Met slimme trucs proberen de criminele je geld afhandig te maken. Bij internetoplichting is er sprake van het aanbieden van een product, vervolgens het geld ontvangen, maar niet het product leveren. Maar wat is oplichting en hoe voorkom je het?