pexels nataliya vaitkevich 7615413 1 - Veritas Advies
NewFotografie 20220506 005 - Veritas Advies

Ik heb epilepsie, waar moet ik op letten met mijn werk?

Gezonde mensen mogen in principe elk beroep uitoefenen wat ze willen. Dat geldt echter niet voor mensen met een ziekte of aandoening. Soms kan dat zorgen voor onveilige situaties, waardoor het niet verantwoord is dat zij deelnemen aan het arbeidsleven.

Denk bijvoorbeeld aan epilepsie. Dit gaat gepaard met (onverwachte) aanvallen, waardoor er een levensbedreigende situatie kan ontstaan. Maar wat voor baan mag iemand met epilepsie wel uitvoeren? En waar moet rekening mee gehouden worden?

Werken en epilepsie
In de meeste gevallen kan je werknemer met epilepsie gewoon bij je blijven werken, bijvoorbeeld omdat er geen aanvallen meer zijn. Dan speelt de epilepsie nauwelijks een rol in hun leven, waardoor zij gewoon zullen functioneren. Vaak worden hier medicijnen voor geslikt. Ten alle tijden is het belangrijk je als werkgever goed in te lezen over wat epilepsie inhoudt. Dan ben je ook in staat aanpassingen te doen of voorzorgsmaatregelen te treffen.

Heeft je werknemer nog wel last van aanvallen? Dan is het veel lastiger om de baan te blijven uitoefenen zoals je van hem of haar gewend was. Toch is het niet onmogelijk, want als je je medewerker de aanvallen voelt aankomen, kan er op geanticipeerd worden. Zo hebben ze soms een tijd rust nodig of zijn ze juist snel weer op de been.

Wat mag niet?
Een beroep als vrachtwagenchauffeur of in de transportwereld kan met epilepsie niet uitgeoefend worden. Er is een te groot risico dat de bestuurder tijdens het rijden een aanval krijgt en een (dodelijk) ongeluk veroorzaakt. Ook beroepen als politieagent, bouwvakker of in een verzorgend beroep worden afgeraden.

Binnen overige beroepsgroepen geldt er echter geen beperkend advies voor mensen met epilepsie. Toch wordt het afgeraden om ze met gevaarlijke stoffen, of op hoge steigers en ladders te laten werken. Ook kan het draaien van onregelmatige diensten meer aanvallen uitlokken, daarom is het belangrijk goed te overleggen met de neuroloog of dit verstandig is.

Solliciteren
Wanneer mag je van de sollicitant verwachten dat deze je inlicht over epilepsie? Dit hoeft niet in de sollicitatiebrief en ook op een sollicitatieformulier mag je geen vragen stellen over de gezondheid van de sollicitant. Dit is op grond van de Wet op de Medische Keuringen vastgelegd. Vraag je hier toch naar? Dan mág er ‘niet van toepassing’ ingevuld worden.

Zelfs tijdens het sollicitatiegesprek hoeft het niet benoemd te worden, je mag namelijk wederom niet vragen naar de gezondheid en het ziekteverleden van potentiële medewerker. Echter, wanneer de epilepsie van invloed is op het werk, dan moet minstens gemeld worden wat voor belang is bij de baan. Dit is echter aan de sollicitant zelf om in te schatten wat hierbij van toepassing is.

Ziekteverzuim
Het kan gebeuren dat je werknemer zich na een aanval ziek moet melden en een tijd niet of minder kan werken. Duurt dit langere tijd? Dan ben je verplicht maximaal 2 jaar door te betalen. Maar, vaak is het mogelijk gewoon terug te keren in de huidige functie. Wanneer er na 2 jaar geen verbetering is, mag je via de kantonrechter en het UWV toestemming vragen om de desbetreffende persoon te ontslaan. Het is belangrijk altijd samen te kijken of er mogelijkheden zijn om binnen het bedrijf werkzaam te blijven, wanneer epilepsie optreedt.