pexels pixabay 357514 - Veritas Advies
NewFotografie 20220506 005 - Veritas Advies

Heb ik een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig?

Waar mensen werken, worden fouten gemaakt. Als zelfstandige kan dat net wat vervelender uitpakken, dan wanneer je in loondienst bent. Je bent dan immers zelf verantwoordelijk voor schade bij je klanten of in je eigen bedrijf.

Daarom zijn er verschillende verzekeringen die je kunt afsluiten, waaronder de beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Maar wat is dat? En heb je die echt nodig?

Wanneer heb je een verzekering nodig?
Wanneer je een adviserende rol hebt als ondernemer, tekeningen maakt of berekeningen uitvoert, is het belangrijk om deze verzekering af te sluiten. Want, als je op wat voor manier ook een fout begaat, wil je niet aansprakelijk worden gesteld voor de geleden schade. Zo’n fout kan namelijk grote gevolgen hebben voor je financiële situatie of reputatie. Daarom is een beroepsaansprakelijkheids-verzekering wettelijk verplicht voor bijvoorbeeld advocaten, architecten, notarissen, accountants en financieel adviseurs.

In veel gevallen is een verzekering als deze niet verplicht. Toch kan het handig zijn er eens over na te denken wat het jou qua financiële veiligheid of bescherming zou bieden als je er wel een af zou sluiten. Een opdrachtgever kan je eveneens verplichten een (tijdelijke) verzekering af te sluiten. Bovendien staat het een stuk professioneler wanneer je wel verzekerd bent tegen dit soort situaties.

Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?
Maar wat is zo’n verzekering nou eigenlijk? Als er door jouw schuld grote financiële schade ontstaat, kun je je verzekering inzetten. Zo ben je beschermd tegen beroepsmatige fouten, nalatigheid en verkeerde handelingen. Ook worden in sommige gevallen kosten voor juridisch verweer, wettelijke rente en bereddingskosten (deels) (kosten om de schade te verminderen/beperken) gedekt. Deze verzekering dekt dus de kosten die je maakt om je te verweren, ook als een schadeclaim niet terecht is.

Wat dekt een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?
Een verzekering dekt vaak niet alles. Daarom is het belangrijk goed te kijken of je klant in het contract een bedrag noemt waarvoor jij aansprakelijk gesteld kan worden. Op die manier kun je de hoogte van je verzekering bepalen. Staat dit niet in het contract, dan is het vaak afhankelijk van de activiteiten die je doet. Daarnaast moet de verzekering eveneens goed aansluiten bij je eigen algemene voorwaarden, waarbij je een maximaal bedrag (vaak twee maal factuurwaarde) kan vaststellen waarvoor je aansprakelijk gehouden kan worden.

Wat dekt zo’n verzekering dan wel? Naast financiële zekerheid, kun je ook je reputatie en de continuïteit van je bedrijf dekken met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Ook dekt deze verzekering als je de geheimhoudingsplicht per ongeluk schendt, belangrijke documenten verliest, wanneer je nalatig bent geweest of als er sprake is van smaad en laster. Maar het dekt ook tegen aanspraken tot schadevergoeding die bestaan uit vermogensschade, of personen- en zaakschade van opdrachtgevers en derden.

Verzekering afsluiten en kosten
Hoe duur de verzekering voor jou is, hangt net als bij bijvoorbeeld een zorgverzekering, af van verschillende factoren. Zo maakt het onder andere uit voor welk bedrag je je wilt verzekeren en hoeveel eigen risico je wilt afsluiten. Bovendien mag je de premie opvoeren als bedrijfskosten bij de belastingdienst. Hierdoor krijg je altijd een gedeelte van je betaalde premie terug.

De verzekering kan je afsluiten bij een verzekeringsadviseur, maar ook online. Het kan ook voordelig zijn je aan te sluiten bij een branchevereniging, omdat zij vaak ook verzekeringen aanbieden. Het is daarbij belangrijk goed te vergelijken welke verzekering wat dekt en wat dan het beste bij jou past. Dat is veel belangrijker dan hoeveel het je kost. Dat zegt namelijk niet altijd wat over de dekking.

Heb je nog een vraag over de beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Stuur me dan een berichtje!