NewFotografie 20200710 087 - Veritas Advies
pexels karolina grabowska 4397912 - Veritas Advies

Verzoek ACM: informeer duidelijk over je levertijd

De feestdagen staan weer voor de deur en met de huidige pandemie is het aantal online bestellingen sterk toegenomen. Hierdoor neemt ook de druk bij de bezorgdiensten toe en wordt het steeds lastiger om de beloofde levertijd waar te maken.

Je zit (on)geduldig op je pakketje te wachten, maar de levertijd in je track and trace verspringt steeds. Enorm frustrerend, zeker wanneer je iets snel nodig hebt. En doordat de levertijden niet kunnen worden behaald, krijgt ook de klantenservice het drukker.

Maar wat is nu de wettelijke levertijd? Wat bedoelen ze met transparantie? En wat is de consequentie als je je levertijd niet waar kunt maken? Je leest het in deze blog.

Wettelijke levertijd
Wanneer je geen levertijd afspreekt, dan geldt een wettelijke termijn van 30 dagen. Lever je niet binnen die tijd en geldt er een wettelijke bedenktijd? Dan mag de koper vóór de levering afzien van de koop. Geldt er geen bedenktijd? Dan moet je nog een kans krijgen om te leveren. Als je dan nog niet levert, mag hij van de koop afzien en moet je het hele bedrag terugbetalen.

De koper mag ook zonder bedenktijd van de koop af, en moet volledig terugbetaald worden, als:

– Je helemaal niet meer gaat leveren.
– Er voor de koop kenbaar is gemaakt dat de levertijd essentieel is om over te gaan tot de koop.
– Het duidelijk is dat de levertijd essentieel is, bijvoorbeeld voor een bruidsboeket.

Toch is het niet handig niets te vermelden over de levertijd. We willen onze bestellingen immers zo snel mogelijk in huis hebben en er komt steeds meer concurrentie. Zonder zekerheid over de levertijden wordt er eerder gekozen voor een andere shop.

“Vandaag besteld? Vandaag verzonden!” Zegt niets over wanneer je het bestelde artikel in huis hebt. “Voor 22:00 uur besteld? Morgen in huis!” geeft echter wel zekerheid. Als webwinkelier kan je je bij zo’n claim niet verschuilen achter de bezorgdiensten.

Transparantie
Er wordt door de Autoriteit Consument & Markt op gehamerd dat webwinkels eerlijk moeten zijn over de levertijd. Vaak claimen zij dingen die ze, zeker in de huidige tijd, niet waar kunnen maken. De afgelopen maanden kregen zij vele klachten binnen over bestellingen die of te laat of zelfs niet werden geleverd. Daarnaast worden consumenten laat terugbetaald en zijn klantenservices slecht bereikbaar.

Webwinkels zijn populairder dan ooit nu we minder terecht kunnen in fysieke winkels en december is altijd al een drukke maand. Daarnaast heeft de pandemie natuurlijk ook effect op de bevoorrading van de webshops. We waren niet voorbereid op de toenemende drukte. Maar door duidelijk en eerlijk te zijn over de levertijd worden valse verwachtingen en teleurstellingen voorkomen. Je kan als consument dan zelf kiezen of je wel of niet overgaat tot de koop.

“Communiceer de werkelijke levertijden aan je klanten en wees bereikbaar.”

Consequenties
De webwinkels, waarover consumenten hebben geklaagd, werden op hun werkwijze aangesproken. Daardoor konden zij actie ondernemen en hun service verbeteren. Doen ze dit niet en blijven er klachten binnenkomen? Dan kan het AMC zelfs boetes opleggen.

Op tijd bestellen
Door de drukte wordt dan ook geadviseerd op tijd te bestellen. Naast de feestdagen heb je ook nog te maken met kortingsdagen als Black Friday en Cyber Monday. De pakket stroom begint dit jaar dan ook eerder dan vorig jaar. Dit mede doordat Black Friday niet meer om één dag, maar om een week, vol kortingen gaat. Hierdoor zou de drukte beter verspreid kunnen worden.

Er werden vorig jaar in december ruim 50 miljoen pakketten verwerkt en dat zullen er dit jaar alleen maar meer zijn. Dit jaar wordt er bij PostNL daarom €0,25 extra gerekend worden voor de inzet van extra bezorgers en vrachtwagens.

Wil je meer juridische tips en nieuws? Volg mij dan op Instagram!