NEWFOTOGRAFIE 20190705 005 - Veritas Advies
blog veritas ruilen retourneren consument 1024x683 1 - Veritas Advies

Ruilen & retourneren; welke rechten heb ik als consument?

Je hebt net een toffe outfit gescoord of een dure tv. Eenmaal thuis begin je toch te twijfelen. De meeste winkels bieden je een mogelijkheid tot retourneren, maar dit is niet bij wet geregeld. Toch heb je als consument een aantal rechten in zo’n geval.

Wat zijn je rechten als consument? Een koopovereenkomst is al snel rond met een handtekening of wanneer je benoemt iets te kopen en niet pas na betaling. Daarom is het belangrijk goed na te denken voor je een besluit neemt.

Toch spijt? Dan zijn er een aantal juridische regels waar je mee te maken krijgt.

Let op: deze blog is puur informatief voor particulieren/consumenten. Ik help als jurist voor ondernemers alleen ondernemers met eventuele conflicten en problemen. Ben je particulier/consument? Voor juridische hulp en ondersteuning verwijs ik je naar het Juridisch Loket.

Online en telefonische aankopen
Wanneer je online, telefonisch of aan de deur een aankoop doet, heb je als consument wettelijk gezien 14 dagen bedenktijd. In die periode mag je dus van afzien van de afname van een product of dienst of een artikel retourneren. Binnen 30 dagen moeten het aankoopbedrag én de verzendkosten aan jou geretourneerd zijn, dit hoeft echter pas als de verkoper het artikel terug ontvangen heeft. De verkoper kan de verzendkosten voor jouw eigen risico laten gelden, dit moet echter wel van tevoren kenbaar gemaakt worden. Bewaar altijd het retour bewijs wanneer je het product terug stuurt. In het geval van een online of telefonische aankoop gaat de bedenktijd in na ontvangst van het product. Bij een dienst is dit op de dag dat je de overeenkomst sluit.

Verkoop aan de deur
Koop je iets bij een deur-aan-deur verkoper boven de €50? Dan heb je ook 14 dagen bedenktijd. Dit gaat in op de dag van ontvangst van het product of de dag waarop je de koopovereenkomst tekent. Binnen deze bedenktijd kun je de koop kosteloos ongedaan maken.

Aankopen in de winkel
Juridisch gezien is de optie tot retourneren niet verplicht. Het retourbeleid gaat in dit geval verder dan wettelijke verplichtingen. De verkoper kan er zelf voor kiezen op de bon of boven de toonbank een ruiltermijn aan te geven. Dit geldt wanneer er geen sprake is van een gebrekkig product. Voor de winkelier is het daarom mogelijk zelf te kiezen om het bedrag terug te betalen of een tegoedbon uit te schrijven. Producten uit de ‘sale’ vallen hier vaak buiten.

Ontevreden over een product
Het hoeft natuurlijk niet zo te zijn dat je als consument twijfelt over de aankoop, maar dat er sprake is van een gebrekkig product.

Kapot product
Is het product kapot buiten jouw schuld om? Dan heb je vaak recht op reparatie of vervanging van het artikel. Daarnaast kan je ook recht hebben op fabrieks- of verkopersgarantie. Wettelijk gezien krijg je 6 maanden garantie op een product.

Foutje in het product
Zit er een klein foutje in het product, zoals kleurverschil, en is het niet te repareren? Dan heb je het recht (een deel van) het bedrag terug te vragen.

Niet wat je verwacht had van het product
Krijg je een verkeerde kleur geleverd of is er andere onjuiste informatie verstrekt waardoor het product anders is dan verwacht? Dan moet de verkoper dit oplossen. Ontbreekt er een onderdeel? Dan moet deze alsnog geleverd worden. Is repareren of vervangen niet mogelijk, dan pas mag je de koopovereenkomst ontbinden. Hiervan mag de verkoper niet afzien en de klant hoeft geen genoegen te nemen met een tegoedbon.

Volgens de Nederlandse wet dient een product de eigenschappen te hebben die de consument mag verwachten. Deze verwachtingen worden vooral bepaald door het type product, het gebruiksdoel, de prijs en de informatie die door de verkoper is verstrekt.

Juridische en commerciële aspecten
Wanneer jij als verkoper te maken krijgt met een klant die spijt heeft van een aankoop, kun je enkel naar de juridische regels kijken. Bijvoorbeeld door alleen mee te werken bij een gebrekkig product. Echter kun je je vragen of je daar goed aan doet. De consument heeft in dit geval spijt van dit artikel, maar komt wellicht in de toekomst bij je terug voor iets anders. Dit zal wellicht minder snel het geval zijn als je niet de mogelijkheid biedt het artikel terug te brengen.

Bedenktijd
Word je niet geattendeerd op de bedenktijd van 14 dagen, dan wordt deze automatisch 12 maanden. In dat geval dien je een aangetekende brief te sturen waarin je aangeeft de overeenkomst te ontbinden.