pexels polina tankilevitch 3736398 - Veritas Advies
NewFotografie 20200710 090 - Veritas Advies

Stoelhuur; is dat iets voor mij?

Je wilt een eigen kapsalon of beautysalon beginnen, maar elk pand dat je tegenkomt is eigenlijk te groot.

Super vervelend natuurlijk, want niet alleen de ruimte, maar ook de kosten zijn een belangrijk onderdeel van je keuze. Het is immers zonde om te betalen voor een deel van de ruimte die leegstaat. Op dat moment is het goed om eens na te denken of stoelverhuur voor jou de oplossing is.

In dat geval deel je de kosten en kun je je diensten uitbreiden. Andersom kan natuurlijk ook, dat je zelf een stoel huurt bij een andere salon.

Is stoelhuur iets voor jou? Ik leg je in deze blog de basics uit!

Eigen verantwoordelijkheid
Bij stoelverhuur is het niet zo dat je iemand in dienst neemt of dat je zelf bij iemand in dienst gaat. Beide partijen zijn zelfstandig ondernemer en er mag geen gezagsverhouding ontstaan. Het gaat er echt om dat je alleen de huurkosten van het pand deelt. Je werkt voor eigen rekening en risico en met je eigen klanten, alleen vanuit dezelfde bedrijfsruimte als de andere ondernemer. Dit kan per dag, dagdeel of voor langere tijd.

Beide ondernemers:
– Doen eigen btw-aangifte
– Doen eigen IB-aangifte
– Sluiten hun eigen verzekeringen af
– Staan apart ingeschreven bij de KvK

Voor de huurder en verhuurder is de Nederlandse wetgeving met betrekking tot huur en verhuur van bedrijfsruimte daarom van toepassing.

Als verhuurder
Als verhuurder stel je een huurovereenkomst op voor het aantal m2 dat de huurder huurt. Wanneer je zelf niet eigenaar bent van het pand, omdat je zelf huurt, moet je schriftelijke toestemming hebben van de eigenaar. Je kunt bijvoorbeeld een vergoeding voor het aantal m2 vragen met daarbij op energiekosten. Zijn er kosten voor gezamenlijke promotie, reken deze kosten dan apart uit. Het is verstandig de huurprijs per dag ook vast te leggen.

Samenwerkingsovereenkomst
In een samenwerkingsovereenkomst leg je belangrijke afspraken vast. Bijvoorbeeld over de toegang tot de bedrijfsruimte, openingstijden. Eventueel kan je gezamenlijk pin apparatuur en computers inkopen en gebruiken. Toch moet de zelfstandigheid en gelijkwaardigheid tussen jullie voorop blijven staan. Je mag dan ook niet ‘in loon’ of ‘in dienst’ vermelden in het document, omdat er dan sprake is van een arbeidsovereenkomst.

Juridisch gezien koppelt men vaak de huurovereenkomst en de samenwerkingsovereenkomst. In beide documenten wordt naar het andere document verwezen. Wordt de één opgezegd, dan vervalt de ander ook direct. De huurovereenkomst is hierin leidend.

Stel je deze documenten niet goed op? Dan kan het als ‘verkapt dienstverband’ gezien worden, waardoor de samenwerking onder druk kan komen te staan. Daarom kan je het gebruik van materiaal en producten bijvoorbeeld beter gescheiden houden. Het is ook belangrijk geen standaard document te gebruiken en deze aan te passen, maar om een jurist te vragen om hulp bij het opstellen hiervan.

Maximale duur
De huurtermijn is belangrijk voor de looptijd van de stoelverhuur. Deze kan korter of langer zijn dan 2 jaar. Een overeenkomst die is aangegaan voor 2 jaar of korter eindigt na de afgesproken termijn. Is deze langer dan 2 jaar? Dan wijzigt de wet deze termijn in blokken van vijf jaar en vijf optiejaren. Als (onder)huurder krijg je dan huurbescherming.

Een huurovereenkomst langer dan twee jaar kan niet zomaar worden opgezegd. Hiervoor gelden wettelijk 6 opzeggingsgronden. Deze worden door de rechter getoetst. Er wordt geadviseerd om te werken met een eerste overeenkomst van een jaar en deze met een jaar te verlengen. En daarna te kijken of en hoe je verder wil gaan.

Voordelen stoelverhuur
• Je hoeft geen investeringen te doen. Marketing om extra klanten te bereiken doet de zzp’er aan wie je de stoel verhuurt.
• Er is minder financieel risico dan wanneer je personeel in dienst neemt. Je hoeft niemand door te betalen bij ziekte en vakantie. Bovendien hoef je geen salaris uit te keren. Wel heb je te maken met bepaalde wetten.
• Door een zzp’er te zoeken die andere diensten levert, levert het jou ook extra klanten op. Bijvoorbeeld iemand gespecialiseerd in verfbehandelingen. Maar je kan ook de stoel verhuren aan iemand uit een andere branche. Zo kun je beiden extra omzet genereren uit gezamenlijke klanten.

Nadelen stoelverhuur
• Het kan invloed hebben op je imago, dus hier moet je goede afspraken over maken. Denk aan werkkleding en de communicatie wijze naar klanten toe. Zoek iemand die overeenkomt met jouw salon en die jouw concept versterkt.
• Zzp’ers hebben eigen voorwaarden, waardoor je minder controle hebt. Zo kan deze persoon eerder stoppen dan afgesproken, niet komen op dagen ondanks dat er een afspraak stond of dominant zijn waarbij de uitstraling van je salon wordt overgenomen.
• Er kan een huurder tussen zitten die een negatieve invloed heeft op je team en de sfeer in je salon. Wees selectief bij het verhuren van jouw stoel, bijvoorbeeld door proefdraaien weet je wat voor vlees je in de kuip hebt.

Heb je vragen of wil je meer informatie over stoelhuur? Stuur me dan een berichtje!