Wanneer je een merknaam hebt bedacht, kan het handig zijn deze te gebruiken in een hashtag.
Op die manier word je product of dienst onder de aandacht gebracht bij mensen die op die hashtag zoeken.
Maar mag dit wel en hoe zit dat dan met de merknaam van anderen
Wat is een merk?
Wanneer je een merk hebt of bent, wil je dit goed beschermen. Het is belangrijk het merk te registreren, net als de grote merken zoals Coca Cola en Nike ook hebben gedaan. Een merk is een teken in de vorm van een woord, kleur, logo of vorm. Jij hebt het alleenrecht deze te gebruiken voor de diensten en producten waarvoor je jouw merk hebt ingeschreven. Je kan dan een ander verbieden jouw merk of een soortgelijk teken te gebruiken.
Wat is een hashtag?
Een hashtag wordt veel gebruikt op sociale media. Het is een woord, of groepje woorden, met de # ervoor. Eerst werd deze vooral op Twitter gebruikt, maar tegenwoordig kom je de hashtag overal tegen. Je kunt iets of iemand taggen, doordat het #-teken met die specifieke woorden een link vormen. Zo dus ook een merknaam. Je ziet door die tag ook berichten die betrekking hebben op hetzelfde onderwerp. Auteursrecht op een hashtag claimen wordt heel lastig, omdat je maar een beperkt aantal tekens hebt. Hierdoor kan je eigenlijk maar weinig creatief zijn.
Merkgebruik of niet?
Merkgebruik is voornamelijk van toepassing in economisch verkeer. Bijvoorbeeld het toevoegen van een merk op een verpakking of product. Of het aanbieden van producten en diensten onder de naam van het merk en dit gebruiken in reclame of advertenties. Dit gaat ook op wanneer er in een reclame het ene merk met een ander merk wordt vergeleken. Merkgebruik is ook wanneer je de merknaam opneemt in een domeinnaam, metatags of keywords.
Wordt een merknaam alleen beschrijvend gebruikt, dan is dit geen merkgebruik. Dit geldt ook wanneer de functie van een merk niet wordt aangetast. Bijvoorbeeld wanneer je een post deelt met je nieuwe telefoon, dan mag je gewoon het merk noemen. Dat mag niet als je daarmee je eigen diensten of product probeert te verkopen. Kortom je mag iemands merknaam niet noemen voor persoonlijk gewin. Een andere jurist mag bijvoorbeeld niet mijn merk Juristopsneakers gebruiken met de # ervoor als hij/zij een post over zichzelf schrijft. Gebruikt hij/zij een foto van mij, dan mag het natuurlijk wel want dan is het reclame voor mij.
Merknaam in een hashtag
Het is niet zo dat je altijd of nooit een merk in een hashtag mag noemen. Dit hangt af van de manier waarop je het gebruikt. Je mag het dus bijvoorbeeld wel beschrijvend gebruiken. Bovendien mag je als particulier ook hashtags van concurrerende merken gebruiken. Wanneer je zelf een merk op de markt wilt brengen, mag je de concurrent niet noemen in hashtags. Jouw foto’s komen dan ook terecht tussen de foto’s van de concurrent. Daardoor zou je meer klanten kunnen trekken. Dit is een onrechtvaardig voordeel.
Particulier en ondernemers
Als particulier heb je dus de mogelijkheid meer merknamen in hashtags te gebruiken dan als ondernemer. Het is namelijk niet zo snel (niet toegestaan) merkgebruik. Bij het verkoop op marktplaats mag je een merk noemen, als dat echt het merk is van het aangeboden product. Hierbij mag je dus geen andere merken noemen. Vergelijk je als blogger, zonder er voor betaald of gesponsord te worden, twee gelijke producten van een ander merk? Dan mag je wel weer beide merken als hashtags gebruiken. Dit is beschrijvend merkgebruik. Word je er wel voor betaald of mocht je het product met korting aanschaffen en ga je dan een vergelijking maken? Dan ligt dit weer anders. Dan moet je je houden aan de regels van vergelijkende reclame.
Heb je nog een vraag over het gebruik van een hashtag of merkregistratie?
Stuur me een berichtje!