NEWFOTOGRAFIE 20190705 024 - Veritas Advies
blog merkregistratie veritas advies 1024x682 1 - Veritas Advies

Een merk registreren, hoe doe je dat?

Wanneer je een merk bent of hebt, is het belangrijk dit goed te beschermen. Daarom is het verstandig jouw merk te registreren. Het is immers net zoveel waard als de grote merken.

Maar hoe gaat dat in zijn werk?

Wat is een merknaam en waarom registreer je deze?
Een merknaam is de naam van een handelsmerk. Door de naam kan je producten en diensten onderscheiden. Consumenten zouden je aan de hand daarvan makkelijker moeten kunnen kiezen en onderscheiden van andere merken. Concurrentie is gelijk een heel belangrijke reden om je merknaam te registreren. Hiermee kan je je beschermen tegen namaak en piraterij. Na registratie kan je ook het ®-teken gebruiken. Dit heeft juridisch weinig waarde, maar geeft klanten vertrouwen en schrikt concurrenten af. Binnen de Benelux mag nu niemand dezelfde of een vergelijkbare naam of logo gebruiken. Door dit teken te gebruiken laat je zien dat je tegen inbreuk serieus optreedt. Loopt je bedrijf of franchise goed, dan kan je met een merkregistratie zelfs geld verdienen. Je kunt in dat geval een waardevol merk verkopen of in licentie geven.

Hoe registreer je een merknaam?
Als eerste is het natuurlijk belangrijk gelijksoortige merken te ‘onderzoeken’. Het is van belang dat jouw merk voldoende onderscheidend is van reeds bestaande merken. Ook maakt het uit waar je de naam wilt gebruiken (Benelux, Europa, Internationaal), of het merk niet al bestaat en of het voldoet aan de wettelijke eisen.

Kosten registratie
Een merk registreren is niet gratis. Deze kosten hangen af van waar je je merk gaat gebruiken. Wanneer je voor de registratie een jurist of advocaat in moet schakelen, brengt dit ook kosten met zich mee. Wil je een merk in de Benelux registreren, dan betaal je hier minimaal €244 voor. Zo’n registratie is dan de komende 10 jaar geldig. De registratie kan je online regelen via het Benelux Bureau voor de Intellectuele eigendom.

Klassen
Bij een registratie kan je je merk laten vastleggen voor diverse categorieën, ook wel klassen genoemd. Tegen een extra vergoeding kan je meer klassen laten vastleggen. Hierbij houd je ook rekening met klassen waarvoor je je merk in de toekomst wilt gebruiken. Er is een internationale, standaard verdeling: de Nice classificatie, met 45 klassen. Je kan dit op 3 manieren laten vastleggen:
• Kies de standaardklassennummers met standaard beschrijving.
• Kies de standaardklassennummers, maar met eigen woorden een specifieke omschrijving van producten en/of diensten.
• Bij wijziging of nieuwe registratie kan je verwijzen naar de standaardklassennummers en eerder gebruikte omschrijving.

Verschil ®- en ™-teken
Het ®-teken komt officieel uit Amerika en laat, zoals eerder gezegd, zien dat je optreedt tegen misbruik van jouw merknaam of logo. Dit teken wordt echter steeds minder gebruikt, omdat door merkbewaking goed kan worden gekeken naar nieuwe merknamen en logo’s. Enkel in Amerika moet je, na registratie, kunnen aantonen dat je je merk gebruikt. Er wordt dan een document opgesteld ter bevestiging hiervan. Het trademark ofwel ™ teken mag je altijd gebruiken. Ook wanneer je je merknaam of logo gebruikt zonder registratie.

Registratie Jurist op sneakers
Op 2 juli van dit jaar heb ik mijn eigen merk geregistreerd; Jurist op sneakers. Over 11 dagen weet ik of mijn merk officieel ingeschreven staat en ik de eigenaar ben van dit merk. In de Benelux mag dus niemand die zich met dezelfde juridische werkzaamheden bezighoudt als ik, zich Jurist op sneakers noemen. Best cool toch?!

Heb jij vragen over het registreren van een merk of heb je hier hulp bij nodig? Ik help je graag!