caucasian woman writing letter 1 - Veritas Advies
NewFotografie 20200710 087 - Veritas Advies

Een aangetekende brief weigeren, heeft dat eigenlijk wel zin?

Zowel zakelijk als privé kun je er voor kiezen om belangrijke poststukken aangetekend te versturen. Hiervoor betaal je extra en er is een handtekening nodig voor ontvangst.

Toch worden deze regelmatig geretourneerd of geweigerd. Maar heeft het wel zin om dit zo’n aangetekende brief te weigeren?

Let op: deze blog is puur informatief voor particulieren/consumenten. Ik help als jurist voor ondernemers alleen ondernemers met eventuele conflicten en problemen. Ben je particulier/consument? Voor juridische hulp en ondersteuning verwijs ik je naar het Juridisch Loket.

Waarom een aangetekende brief?
Er zijn diverse redenen waarom je een brief aangetekend zou kunnen versturen. Bijvoorbeeld omdat je zeker wilt weten dat de ontvanger de brief echt krijgt. Dit is te controleren, omdat er voor ontvangst getekend moet worden. Het kan dan dienen als bewijslast. Bij een mondelinge overeenkomst heb je immers geen bewijs als je in een conflict terecht komt.

Je kunt bijvoorbeeld een aangetekende brief sturen voor het ontbinden van een overeenkomst, het starten van een incassotraject of een sommatiebrief.

Aangetekende brief weigeren
Wanneer je een aangetekende brief niet wilt aannemen vermeld je dit aan de bezorger. Die plakt er een retour sticker op, waardoor de verzender kan zien dat jij de brief geweigerd hebt. Zij sturen vervolgens de brief naar de afzender. Hetzelfde geldt voor het niet afhalen van de aangetekende brief. Hiervoor heb je 15 dagen de tijd, voor gerechtsbrieven 8 dagen. Maar is het weigeren van zo’n brief nou wel zo verstandig?

Ontvangsttheorie
Aangetekende brieven zijn vaak belangrijke mededelingen die daadwerkelijk aan moeten komen om werking te hebben. Bijvoorbeeld stuiting van verjaring, het vernietigen of ontbinden van een overeenkomst. Pas wanneer dit het geval is, wordt de overeenkomst ontbonden. Hieraan kunnen termijnen verbonden zijn.

Gevolgen van weigering
Maar er is een uitzondering. Weigeren van een aangetekende brief betekent niet dat de inhoud niet in werking treedt en het is dan ook volledig je eigen risico. Per wet is geregeld dat de verklaring ook in werking treedt als het je eigen schuld is dat de verklaring niet of niet op tijd bij jou terecht komt. Dus ook dan wordt de overeenkomst ontbonden. Kortom, een aangetekende brief weigeren is onverstandig. Zorgt iemand anders ervoor, die jouw post in ontvangst neemt, dat jij de brief niet op tijd ontvangt? Of zijn er andere omstandigheden waardoor je de brief niet aan kunt nemen, zoals ziekenhuis opname? Ook dan treedt de inhoud in werking. De verzender moet hierbij kunnen aantonen de brief op tijd te hebben verstuurd, naar het juiste adres. Dit is vaak niet zo moeilijk.

Exploot
Wil je nou als verzender echt zeker weten dat je brief de ontvanger bereikt? Dan kun je via een gerechtsdeurwaarder een exploot laten sturen. De deurwaarder overhandigt de brief in persoon of laat het exploot in een gesloten enveloppe achter op het adres van de geadresseerde. Dit levert in een rechtszaak bewijs op dat de brief is aangekomen.

Een aangetekende brief ontvangen en weet je niet wat te doen? Ik help je graag.