pexels sora shimazaki 5673501 - Veritas Advies
NewFotografie 20210923 029 - Veritas Advies

Wat kost een rechtszaak?

Er worden steeds nieuwe manieren bedacht om mensen op te lichten. Dit is al vervelend genoeg, maar al helemaal als je in een rechtszaak verwikkelt bent. Tijdens deze telefonische oplichting vragen de criminelen om geld over te maken naar de rechtbank…

Telefonische oplichting
Tijdens dat telefoongesprek doen ze alsof ze van de rechtbank, het gerechtshof of een bijzonder college zijn. Dit is wellicht beter bekend bij je als spoofing. Jou wordt gevraagd dan geld over te maken. Grote kans dat je er in trapt, wanneer je een rechtszaak hebt lopen en eigenlijk niet zo goed weet hoe het allemaal in z’n werk gaat.

Vanuit de rechtspraak wordt nooit telefonisch gevraagd een transactie te doen. Daarnaast vragen rechtbank medewerkers nooit om je burgerservicenummer of wachtwoorden. Wanneer je dus gebeld wordt met de vraag naar deze informatie, moet je hier niet op ingaan en kun je beter direct ophangen.

Taal
Vaak kun je de oplichters al herkennen bij de start van het telefoongesprek. Nederlands kunnen ze meestal niet en dus wordt het gesprek in het Engels gevoerd. Zij vragen je om geld over te maken om verder onderzoek te kunnen doen of verdere vervolging af te kopen. Hier zou dus al een belletje bij je moeten gaan rinkelen dat het niet helemaal in de haak is. Het erge is, dat de criminelen misbruik maken van nummers van onder andere de rechtbank. Op die manier denk je dat het legitiem is en allemaal klopt. Zo kunnen ze zich voordoen als medewerker van de rechtbank.

Maar welke kosten betaal je dan voor een rechtszaak?
Er zitten altijd kosten vast aan een gerechtelijke procedure. Zo betaal je altijd je jurist of advocaat, de deurwaarder en de rechtbank.

Advocaat kosten
Waarschijnlijk heb je ondersteuning van een jurist of advocaat nodig. Deze betaal je vaak per uur. Een deel van deze kosten kan worden vergoed wanneer je zelf niet genoeg inkomen of vermogen hebt wanneer je een advocaat nodig hebt. Dan betaal je alleen een eigen bijdrage. ‘Win’ je veel geld in de strafzaak? Dan moet je alsnog de kosten zelf betalen.

Deurwaarderskosten
Een deurwaarder mag bepaalde taken als enige persoon uitvoeren, zoals het bezorgen van een dagvaarding. De eisende partij betaalt in eerste instnatie de kosten voor de deurwaarder. Worden de kosten aan de gedaagde partij toegewezen? Dan krijg je deze kosten aan het einde van de procedure weer ‘terug’.

Proceskosten
Gaat de zaak naar de rechter? Dan betaal je griffierechten aan het begin van het proces. Dit zijn de ‘afhandelingskosten’ van de rechtbank. Dit hoeft niet bij een zaak in het strafrecht. Je betaalt deze kosten aan de advocaat. Die zorgt voor betaling aan de rechtbank. Jij hoeft dus eigenlijk in geen enkel geval zélf iets aan de rechtbank te betalen.

Echter kan de rechter bepalen dat de tegenpartij opdraait voor de kosten. Zowel bij winst als verlies. Dit is de zogenaamde kosten veroordeling. Je eist de kosten dan zelf terug van de tegenpartij. Zij moeten dan wel het geld hebben om dit te kunnen betalen.

Overige kosten
Wanneer de schade die je lijdt moet worden gestopt, of als er echt snel een uitspraak nodig is, kan je niet wachten op de uitspraak van de rechter. In dat geval vraag je een tijdelijke uitspraak in een kort geding, of met een voorlopige voorziening. Deze uitspraak geldt tot de hoofdzaak dient. Dit is een aparte procedure, waardoor je twee keer griffierecht betaalt.

Wanneer je moeilijk kunt bewijzen dat je schade lijdt, is er in sommige gevallen onderzoek nodig. Het onderzoek dat door een deskundige wordt uitgevoerd betaal je zelf. Evenals kosten voor een tolk of een vergoeding van een getuige. Gegevens opvragen bij de gemeente, wat dient als bewijs, kost soms ook geld.

Ook is het natuurlijk niet zo zwart-wit als dat ik het hier uitgeschreven heb, juridische procedures zijn maatwerk en daardoor is geen enkele rechtszaak hetzelfde.

Heb je vragen over het starten van een rechtszaak?

Stuur me dan een berichtje!