NEWFOTOGRAFIE 20190705 004 - Veritas Advies
blog stoelverhuur veritas 1024x681 1 - Veritas Advies

Let op! Je leest de verouderde versie van de informatie over stoelhuur. Inmiddels is er een update over stoelhuur geschreven. Deze update vind je hier.

Stoelverhuur; wees juridisch goed voorbereid!

Je bent afgestudeerd als kapster en wilt een eigen salon beginnen. Hartstikke leuk natuurlijk, maar er komt ook veel bij kijken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de huur van een pand. Er is echter een manier waarop je de huur van de bedrijfsruimte niet in je eentje hoeft te dragen; stoelverhuur.

Stoelverhuur is een formule die voornamelijk bij kappers voorkomt, maar bijvoorbeeld ook bij nagel stylistes. Twee of meer ZZP’ers delen een bedrijfsruimte, waarbij ze de ‘stoelkosten’ en dus eigenlijk de huur delen. Ze bieden voor eigen rekening en op eigen rekening dezelfde dienst aan.

Is dat iets voor jou?

Voordelen stoelverhuur
Er zitten een heleboel voordelen aan stoelverhuur. Zo heb je niet de personeelskosten, maar wel meerdere zelfstandige medewerkers. Daarnaast kan jij voorwaarden stellen die jij aantrekkelijk vindt. De klanten zijn immers van jou en de medewerkers zoeken jouw pand. Bij personeel betaal je ook bij ziekte of vakanties, dit heb je niet bij de stoelverhuur methode. Als huurder is het voordeel dat je geen pand hoeft te betalen en geen eigen zaak hebt. Dit zorgt voor veel minder risico. Je knipt klanten niet meer aan huis, maar in een professioneel ogende zaak. Pas wel op dat je er niet met elkaars klanten vandoor gaat. Natuurlijk heb je klanten die speciaal voor jou komen, maar in andere gevallen kun je het het best om en om verdelen. Wat je zou kunnen doen is iemand in een andere branche zoeken, waardoor je elkaar aanvult, of iemand die juist ergens in gespecialiseerd is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verfbehandelingen.

Nadelen stoelverhuur
Toch is het niet alleen rozengeur en maneschijn. Zo kleven er ook een aantal nadelen aan stoelverhuur. Het delen kan nadelig werken voor je imago. Hiervoor kun je duidelijke afspraken maken over kleding, werktijden en communicatie met klanten. Het makkelijkst is iemand te zoeken die past bij het imago van jouw zaak. Het nadeel van ZZP’ers is dat het moeilijker is ze iets te verplichten. Ze kiezen namelijk voor zelfstandigheid, zodat ze meer vrijheid hebben. In tegenstelling tot personeel kun je moeilijker controle houden op een stoelhuurder. Stel je voor dat iemand de afspraken niet nakomt of door dominantie je salon overneemt. Een ZZP’er runt zijn eigen onderneming, daarom moet je iemand zoeken die jouw bedrijfsplan versterkt. Ook kan een negatieve sfeer invloed hebben op je productiviteit of klant. Door iemand een maand proef te laten draaien, kun je kijken of het matcht.

Huur – en samenwerkingsovereenkomst
Een stoelenhuurder huurt een bepaald aantal m². Hier wordt een dienst aangeboden aan zijn consument. Daarom moet er een huurovereenkomst opgesteld worden. Is de zaak niet van de stoelverhuurder, maar huurt deze het pand ook? Dan is er sprake van onderhuur. De eigenaar van het pand moet hier schriftelijk toestemming voor geven. Ook de huurtermijn moet opgenomen worden. Dit kan korter of langer dan 2 jaar zijn. Bij een huurtermijn tot 2 jaar loopt ie na die tijd automatisch af. Duurde de termijn in praktijk langer? Dan wordt het bij wet verdeeld in blokken van 5 jaar. Een huurder ontvangt dan huurbescherming en de opzegging wordt moeilijker. Duurt de huur langer dan 2 jaar, dan is het ook niet zomaar mogelijk op te zeggen. Er wordt aangeraden te verhuren voor een jaar en dan met een jaar te verlengen. Dit om opzeg problemen te voorkomen. In de samenwerkingsovereenkomst leg je zaken vast als werktijden en toegang tot het pand. Het gebruik van producten, apparaten en het al dan niet samen inkopen. Eigenlijk alles rondom het samenwerken. Deze lijst mag uitgebreid worden en er mogen onderling afspraken gemaakt worden, maar de zelfstandigheid en gelijkwaardigheid moet voorop staan. De hierboven genoemde overeenkomsten moeten gekoppeld worden in een koppelingsovereenkomst. Als de ene opgezegd wordt, zeg je automatisch ook de andere overeenkomst op. De huurovereenkomst is hierbij leidend.

Belastingdienst
De belastingdienst let op de zelfstandigheid van de zelfstandigen. Er mag dus geen sprake zijn van gezagsverhoudingen. Je mag iemand dus niet verplichten tot het verrichten van zijn werkzaamheden. Daarnaast mag je de ZZP’er ook niet betalen. Jaarlijks vraag je als stoelhuurder een VAR-wuo aan. Dit is een verklaring over de winst die uit een onderneming wordt behaald. Het is een bewijs dat je voor eigen risico en op eigen kosten werkt. Er wordt ook gelet op de huur- en samenwerkingsovereenkomst.

Hoe bepaal je de stoelprijs
De prijs van je stoel bepalen is niet makkelijk en hangt af van je jaarlijkse bedrijfskosten rondom het pand. Is het pand eigendom van de verhuurder? Dan kan het op m² berekend worden plus een deel van de water- en energiekosten. Voor de samenwerkingsovereenkomst is dit anders. Hierbij moet je rekening houden met overige kosten als wasserette, reclame etc. Ook vergoedingen voor gemiste winst of over te dragen omzet vallen hieronder. De win-win situatie moet wel in stand blijven. Er zijn allerlei voorbeelden van stoelhuurprijzen: een vast bedrag per dag/dagdeel, een percentage van de omzet of combinaties hiervan.

Bundel je krachten
Door slim in te spelen op diensten die bij elkaar aansluiten, kun je meer klanten bereiken. Denk hierbij aan een nieuwsbrief, je kunt hierin een combideal aanbieden. Zo verdien je allebei en trek je meer klanten. Deel een agenda, op die manier zien jullie wanneer er nog plek is bij de ander. Hiermee vergroot je ook de kans dat jullie allebei klanten hebben. oor Salonized te gebruiken zie je de omzet op diensten en producten van je ZZP’er, maar ook van jezelf. Soms krijgt deze namelijk een percentage van de opbrengsten. Dit scheelt een hoop administratief werk.

Waar je verder aan moet denken
Als verhuurder en eigenaar van het pand moet je goed verzekerd zijn. De stoelenhuurder moet ook verzekerd zijn voor dekking van aansprakelijkheid van het eigen bedrijf. Je moet beide ingeschreven staan bij de KvK en het kan niet kwaad aangesloten te zijn bij een geschillencommissie.

Denk jij dat zo’n constructie voor jou ook kan werken? Ik kijk graag met je mee en help je met de juiste overeenkomsten.