pexels lisa fotios 1024359 - Veritas Advies
NEWFOTOGRAFIE 20190705 029 - Veritas Advies

Wetswijzigingen zzp’ers vanaf 1 januari 2021

Een nieuw jaar zorgt ook nieuwe wetten en wetswijzigingen.

Zo komen er voor de ZZP’er maar liefst 8 wijzigingen, die ingaan vanaf 1 januari 2021. In deze blog deel ik de belangrijkste punten voor jou.

Corona: doorlopende regelingen en maatregelen
Om ZZP’ers die getroffen zijn door de huidige crisis tegemoet te komen, stelt de overheid regelingen beschikbaar die ook in 2021 doorlopen. Denk hierbij aan de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers (TOZO) en tegemoetkoming vaste lasten (TVL).

Minder snel failliet verklaard
Zit je in de financiële problemen? Vanaf 1 januari 2021 kun je je schuldeisers een akkoord aanbieden om de zakelijke schulden te herstructureren. De Wet Homologatie Onderhands Akkoord moet faillissementen voorkomen.

Als de rechter het goedkeurt, moeten schuldeisers zich eraan houden. Of ze het er nou mee eens zijn of niet. Hierdoor kan het voor komen dat zij tegen hun wil in genoegen moeten nemen met een gedeeltelijke afboeking of kwijtschelding van de bestaande schulden.

Huurverlaging
Wanneer je in een sociale huurwoning woont, en minder inkomen hebt door de huidige crisis, dan kan je je woningcoöperatie volgend jaar om huurverlaging vragen. Dit geldt eenmalig en je moet kunnen aantonen dat je inkomen in het half jaar voor de aanvraag daalde tot een inkomensgrens van:

€23.225 per jaar voor een eenpersoonshuishouden onder de AOW-leeftijd.
€23.175 per jaar voor een eenpersoonshuishouden met een AOW-leeftijd.
€31.550 per jaar voor een meerpersoonshuishouden onder de AOW-leeftijd.
€31.475 per jaar voor een meerpersoonshuishouden met de AOW-leeftijd.

Daarnaast is een woningcoöperatie wettelijk verplicht huurverlaging te geven als de huurprijs boven de aftoppingsgrens ligt. Dit is €619,01 voor een- en tweepersoonshuishoudens en €663,40 voor een huishouden van 3 of meer personen. Wanneer je meer betaalt wordt de huurt teruggebracht tot dat bedrag.

Wanneer deze wetswijziging precies in gaat is nog niet definitief bekend.

Koop bedrijfspand duurder
De overdrachtsbelasting gaat omhoog van 6% naar 8%. Dit geldt voor bedrijfspanden en tweede woningen. Dus wanneer je een pand koopt om te beleggen, betaal je meer belasting.
Starters op de woningmarkt, tussen de 18 en 35 jaar, betalen in 2021 geen overdrachtsbelasting als ze een bestaande koopwoning kopen of krijgen. Voor iedereen tussen de 18 en de 35 jaar vervalt de 2% overdrachtsbelasting van het aankoopbedrag. In 2021 geldt dit alleen nog voor niet-starters en starters van 35 jaar en ouder.

De ingangsdatum van deze wetswijziging is ook nog niet definitief.

Zelfstandigenaftrek daalt
Voor 2021 is de zelfstandigenaftrek vastgesteld op €6.670. dat is €360 minder dan dit jaar. De meeste ZZP’ers gaan er niet tot nauwelijks op achteruit, want de algemene heffingskorting binnen de inkomstenbelasting stijgt om het verschil te compenseren.

Ben jij ondernemer en heb je in ieder geval 1.225 uur in je eigen bedrijf gewerkt? Dan heb je recht op de zelfstandigenaftrek. Ook in dit geval is de ingangsdatum van deze wetswijziging is nog niet definitief bekend.

Meldplicht belastingontwijking en – ontduiking
Ben je betrokken bij een fiscale constructie waarbij inwoners van verschillende landen betrokken zijn en die gebruikt kan worden voor belastingontwijking? En ben je werkzaam als advocaat, accountant, notaris, belastingadviseur of financieel adviseur? Dan moet je deze constructie binnen 30 dagen melden aan de Belastingdienst. Doe je dit niet dan riskeer je een boete.

Het gaat hierbij om constructies die een voordeel opleveren voor de vennootschapsbelasting, inkomstenbelasting, loonbelasting, dividendbelasting, erfbelasting en schenkbelasting.

De meldplicht gaat in met terugwerkende kracht. Dit houdt in dat constructies waarbij je eerder betrokken bent geweest:

• Vanaf 25 juni 2018 tot 1 juli 2020 gemeld moeten worden tussen 1 januari 2021 en 28 februari 2021.
• Vanaf 1 juli 2020 tot 1 januari 2021 gemeld moeten worden tussen 1 januari 2021 en 31 januari 2021.

BIG-nummer vermelding verplicht
Professionals in de zorg moeten vanaf 1 januari 2021 hun BIG-nummer actief bekend maken. Zo kunnen patiënten controleren of zij in het BIG-register staan. Als zorgprofessional ben je zelf verantwoordelijk voor de vindbaarheid hiervan. Zet daarom dit nummer op elke plek waar je beroepsmatig je naam en beroep deelt. Denk hierbij aan je eigen site of die van je opdrachtgever, maar ook in e-mails en op je facturen.

Registratie en kennistest dronevliegers verplicht
Vanaf 31 december 2020 gelden nieuwe Europese regels rondom het werken met drones voor ondernemers (denk aan het maken van bedrijfsvideo’s en of bruidsreportages). Alle dronevliegers, ook particuliere, moeten zich registreren en een online kennistest afleggen. Deze wordt afgenomen door vliegscholen. Wanneer je hiervoor slaagt krijg je een EU-dronebewijs. Hiermee verdwijnt het verschil tussen recreatief en professioneel dronevliegen.

Hiervoor in de plaats komt een 3 klassen systeem:

1. Open
2. Gecertificeerd
3. Specifiek

Het gewicht van de drone, de vlieglocatie en het risico dat het vliegen meebrengt bepaalt in welke klasse je valt. Voor de laatste twee klassen heb je aanvullende certificaten en vergunningen nodig.

De RDW regelt de registratie en daarvoor worden exploitatienummers uitgegeven. Deze moet zichtbaar zijn op je drone. Al deze regels geleden niet voor speelgoeddrones van minder dan 250 gram en zonder camera. Exploiteer je een drone, maar vlieg je er niet zelf mee? Dan heb je alleen een exploitatienummer nodig.

De ingangsdatum van deze wetswijziging is nog niet definitief.

Wil je meer lezen? Kijk dan bij alle Let’s talk Legal blogs.

Bron: Kamer van Koophandel

En volg je mij al op Instagram?

1 reactie op deze blog: