NEWFOTOGRAFIE 20200218 053 - Veritas Advies
close up view colorful candy chocolate 65547 - Veritas Advies

Wat te doen met ongevraagde proefzendingen?

Niet alleen ondernemers worden lastig gevallen met pakketjes waar ze niet om gevraagd hebben. Ook consumenten krijgen hiermee te maken.

Denk aan ‘gratis’ producten zoals afslankpillen of scheermesjes, maar ook artikelen met jouw bedrijfsnaam erop.

Maar wat doe je dan? Betaal je zo’n bedrijf omdat ze erom vragen? In deze blog vertel ik meer over deze ongevraagde zendingen en wat er mee te doen.

Gratis proefzending
Consumenten worden steeds beter beschermd. Zo zijn er regels voor online of telefonische aankopen en huis-aan-huis verkoop. Hierbij worden ze beschermd tegen misbruik, bedrog en andere oneerlijke handelspraktijken. Dit geldt ook voor proefzendingen die je, gevraagd of ongevraagd, ontvangt.

Bij ongevraagde toezending hoef je niet te betalen en mag je het product houden. Deze producten hoef je ook niet verplicht terug te sturen wanneer je het niet wilt hebben. Echter wordt het wel aangeraden om binnen twee weken het pakket te retourneren. In dat geval valt jou niets te verwijten. Neem contact op met het bedrijf en vermeld dat je bereid bent het product terug te sturen, wanneer hier een kosteloze mogelijkheid voor is. Vaak krijg je deze zending echter niet zomaar. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je je adres hebt ingevuld om te controleren of je wat hebt gewonnen. Daarna gebruiken bedrijven jouw adres om die proefzendingen te sturen.

In het geval van een gevraagde toezending van een gratis proefzending hoef je ook niet te betalen. Het is immers gratis. Hierbij is het wel belangrijk de kleine lettertjes en aanvullende voorwaarden te lezen. Dit om te voorkomen dat je vast zit aan betaalde vervolgzendingen.

Moet ik betalen?
Via advertenties worden consumenten vaak uitgenodigd om kennis te maken met een product of dienst. Echter wordt vaak niet vermeld dat je je dan automatisch abonneert op vervolg zendingen. Wanneer dit ‘abonnement’ alleen wordt genoemd in de algemene voorwaarden en niet bij het proefpakket-aanbod, dan is er geen geldige overeenkomst. En dus wederom geen verplichting tot betaling.

Bij het intrekken van incasso’s, of wanneer je de rekening niet betaald, ontvang je vaak aanmaningen of er wordt zelfs een incassobureau ingeschakeld om af te dwingen dat je alsnog betaalt. Door de druk die veel mensen daardoor voelen besluiten ze alsnog te betalen. Bijvoorbeeld omdat ze denken dat ze zelf niet goed hebben opgelet. Maar de wet zegt dat je niet hoeft te betalen als je niet expliciet akkoord bent gegaan met betaalde vervolgzendingen.

Je bent dus niet verplicht om te betalen. Wanneer je dit wel doet, ga je in op het ‘aanbod’ van de andere partij en sluit je een overeenkomst. Op die manier blijf je ongevraagd producten ontvangen waarvoor je moet betalen.

Wat te doen met aanmaningen?
Het krijgen van aanmaningen is natuurlijk erg vervelend. Zeker omdat je niet verplicht bent tot betaling over te gaan. Je kunt ze negeren, maar dit voorkomt niet dat je geen herinneringen krijgt. Het beste is om een klachtenbrief te sturen naar het desbetreffende bedrijf en een kopie naar het incassobureau. Wordt de klacht niet naar tevredenheid opgelost?

Ik help je graag!