Wat is een disclaimer?
Een vaak terugkerend item op een website is de disclaimer. Daar informeer je bezoekers over het gebruik van je site, bijvoorbeeld een voorbehoud over de juistheid van informatie die je plaatst.
Maar wat is een disclaimer nou precies en heeft het juridische waarde?
Let op: deze blog is puur informatief voor particulieren/consumenten. Ik help als jurist voor ondernemers alleen ondernemers met eventuele conflicten en problemen. Ben je particulier/consument? Voor juridische hulp en ondersteuning verwijs ik je naar het Juridisch Loket.

Wat is een disclaimer
Een disclaimer is min of meer een vrijwaringsclausule. In dit document/bericht/stuk tekst informeer je je bezoeker dat je niet (altijd) verantwoordelijk bent voor de juistheid/accuraatheid van de informatie op je website. Daarnaast is een disclaimer te gebruiken als gebruiksaanwijzing of om bepaalde dingen juist wel te claimen. Denk bijvoorbeeld aan het auteursrecht over de inhoud op je website en dat niemand dat zonder toestemming mag gebruiken. De disclaimer wordt vaak in de footer of header van de website geplaatst en kan ook onderaan een e-mail geplaatst worden.
Juridische waarde
Ondanks de claim dat je niet verantwoordelijk bent voor foutieve informatie, ben je wel aansprakelijk wanneer je producten of diensten levert die veel slechter zijn dan je belooft. Of wanneer iemand schade lijdt door de gegeven adviezen op je website. Aansprakelijkheid is namelijk bij de wet geregeld en dat staat boven een disclaimer. Een disclaimer is niets meer dan een mededeling of uitleg, dus geen afspraak of overeenkomst met een andere partij.
Waarom een disclaimer
Het plaatsen van een disclaimer laat zien dat je je beroep en kennis serieus neemt. Daarnaast is het fijn om één plek te hebben, op je website, om alle belangrijke informatie over je website en bedrijf bij elkaar te zetten. Het plaatsen van een disclaimer is echter niet verplicht.
Zoals eerder genoemd is auteursrecht een van de dingen die je in een disclaimer kunt plaatsen. Maar je kunt er ook de actualiteit van je website in benoemen en dat je advies geeft uit persoonlijke ervaring, maar geen expert of officiële instantie bent. Ook informatie over de reclame op je website of betaalde posts kun je hierin plaatsen.
Wat moet er in staan
Een disclaimer is dus niet verplicht en daarom zijn er geen vaste onderdelen die er sowieso in moeten staan. Maar er is wel wat standaard informatie die handig is te benoemen:
- Websitenaam en de URL
- Bedrijfsnaam en KvK-gegevens
- Beperking aansprakelijkheid bij fouten
- Auteursrechten
Dit kun je zelf aanvullen met bijvoorbeeld een colofon met contactgegevens, beperkte aansprakelijkheid voor links naar sites van derden en uitleg over de waarde van jouw persoonlijke adviezen.
“Kunnen we dat juridische gedoe niet gewoon overslaan?!”
Hi! Ik ben Esmeralda, en als de enige echte jurist op sneakers help ik jou als ondernemer graag bij al jouw juridische vraagstukken en problemen.
Zit je met je handen in het haar? Heb je geen idee wat er voor jouw bedrijf allemaal geregeld moet worden of hoe je om moet gaan met een specifieke situatie of probleem?
Plan dan een gratis legal call van maximaal 20 minuten zodat we elkaar leren kennen en ik kan kijken wat ik voor jou kan betekenen. Zijn we een match? Dan kan ik direct vervolgstappen voor je inplannen. Wel zo makkelijk toch?
