NewFotografie 20200710 090 - Veritas Advies
pexels lisa 1322360 - Veritas Advies

Wat gebeurt er met mijn auteursrechten als ik een foto post op Instagram?

Foto’s die je op Instagram plaatst zijn voor heel veel mensen online beschikbaar. En iedere dag wordt het aantal foto’s en gebruikers van dit platform groter.

Maar wie heeft er in dit geval het auteursrecht op deze foto’s en waarom is dit zo?

Online zetten van je foto
Normaal gezien heb jij auteursrecht op hetgeen wat jij maakt. Je mag het voor jezelf houden, delen met de wereld, wat je maar wilt. Het liefst zou je het met iedereen delen, want je bent trots. Maar dat kan natuurlijk niet. Daarom kan je bijvoorbeeld een foto van wat je gemaakt hebt online delen. Zo kan iedereen toch meegenieten.

Volgens de wet heb jij het auteursrecht op de foto, waardoor anderen er niet zomaar mee aan de haal mogen gaan. Maar er zijn ook grenzen voor jou. Je mag bijvoorbeeld geen confronterende foto’s delen waar anderen herkenbaar opstaan, tenzij je toestemming hebt. Het is niet de bedoeling dat anderen gekwetst worden of op een vervelende manier afgebeeld worden.

Auteursrecht op sociale media
Bij het online plaatsen van je foto, blijf jij de auteursrechten houden. In sommige gevallen kan het platform jouw foto toch gebruiken. Hierom is het belangrijk goed de gebruiksvoorwaarden te lezen. Dit is een schriftelijke overeenkomst tussen jou en het platform. In deze overeenkomst staan afspraken over het gebruik van het online platform en wat er met je foto’s, filmpjes en teksten gebeurt.

Zo kan Instagram geen eigendom over de foto’s claimen. Deze blijven dus van jou. Zij mogen de foto’s wel gebruiken, kopiëren, bewerken en openbaar maken. Dit houdt in dat ze jouw foto onder hun eigen naam plaatsen of voor marketing inzetten. Hiermee hebben ze bijna hetzelfde recht als jouw auteursrecht. Het recht wordt wel beperkt, want wanneer jij een foto van je Instagram haalt, mogen zijn deze ook niet meer gebruiken. Kopieën die al eerder door Instagram gemaakt zijn, van die foto, mogen nog wel gebruikt worden.

Regrammen
Het is niet voor niets dat je niet zomaar andermans foto kan delen op je feed. Hierdoor wordt hun auteursrecht beschermd. Wanneer je toestemming hebt om een foto wel te delen, zijn hier apps voor beschikbaar. Je kunt dan iemand vernoemen of het onderschrift overnemen. De link delen naar een foto, of de foto embedden op een site mag wel. Maar het beste is om gewoon toestemming te vragen. Daar worden de makers ook blij van.

Betalen voor gebruik
Waarom Instagram de toegang tot je foto’s wil? Dat ligt aan hun verdienmodel. Je mag gratis gebruik maken van dit platform, in ruil voor jouw gegevens. Hieronder vallen niet alleen je foto’s, maar ook alle andere online gegevens die over jou beschikbaar zijn. Dit zijn bijvoorbeeld je woonplaats, naam en e-mailadres. Deze kunnen ze doorspelen aan bedrijven die op Instagram reclame maken.

Of ze jou kunnen identificeren hangt af van of jij toestemming hebt verleend. Voor Instagram zijn jouw gegevens dus geld waard, waardoor zij inkomsten hebben. Het is dus goed je hiervan bewust te zijn, want het brengt ook een privacy risico met zich mee. Bedrijven die toegang hebben tot jouw gegevens kunnen je complete internetgedrag volgen. Daarom kun je sommige foto’s maar beter voor jezelf houden.