photo of a woman sitting on lawn grass holding card with mac 2474729 - Veritas Advies
NewFotografie 20200710 090 - Veritas Advies

Nieuwe wetgeving online verkopen

Wanneer je een webshop of online verkoopplatform hebt, of verkoopt via sociale media, heb je te maken met de wetgeving over online verkopen.

En eigenlijk is daar een constante verandering in gaande. Daarom moet je zorgen dat je goed op de hoogte bent van welke regel- en wetgeving op dat moment geldt. Zo worden vanaf mei 2022 jouw rechten en plichten aangepast. Bijvoorbeeld op het gebied van informatieplicht, reviews, prijzen, aanbiedingen en andere, zogenaamd gratis, digitale diensten.

Ik neem de 6 veranderingen met je door!

Waarom veranderen de regels?
De regels veranderen, omdat er nieuwe Europese richtlijnen zijn die de (particuliere) klant moeten beschermen. Hierdoor groeit het vertrouwen in het doen van online aankopen. Als reactie hierop is er een conceptvoorstel gemaakt door het ministerie van Economische zaken en Klimaat. Dit voorstel moet op 28 november 2021 omgezet zijn in Nederlandse wetgeving. Vanaf 28 mei 2022 zou de nieuwe wet dan in werking moeten treden.

Je hoeft echter niet tot deze datum te wachten om aan de regels te voldoen. Door deze regels eerder toe te passen onderscheid je je van mede ondernemers. Klanten krijgen door deze regelgeving namelijk meer inzicht in jouw manier van werken.

1. Reviews
Wanneer je reviews laat zien op je webshop, sociale media of platform, dan moet je daar vanaf 28 mei 2022 de volgende dingen bij vernoemen:

• Of je alle reviews van producten verwerkt. Zowel positieve, als negatieve.
• Of er sprake is van sponsoring en of je klanten betaalt voor het geven van een review.
• Hoe je controleert dat de recensie daadwerkelijk van klanten komt die het product in bezit hebben en hier gebruik van hebben gemaakt. Bijvoorbeeld door het letten op patronen. Als er kort achter elkaar recensies voor een bepaald product worden geplaatst of wanneer er steeds bij producten gebruik wordt gemaakt van dezelfde tekst.

Op sociale media is er een verbod op het weergeven van valse consumentenbeoordelingen. Dit gaat bijvoorbeeld over het laten plaatsen van likes. Door deze punten weer te geven, krijgen klanten een beter beeld van het product en kan een afgewogen keuze maken om wel of niet over te gaan tot een koop. Zij gaan namelijk, in 88% van de gevallen, af op dit soort beoordelingen.

Reviews en keurmerken zijn overigens niet hetzelfde. Bij een review heb je te maken met een beoordeling van de klanten over een product of bedrijf. Bij een keurmerk gaat het samen met een certificeringstraject.

2. Persoonlijk aanbod
Voortaan moet je je klant informeren als je een persoonlijk aanbod doet. Bijvoorbeeld wanneer je een aanbod doet op basis van recente zoekopdrachten, woonplaats of aankoopgeschiedenis. Dit kan je doen via een pop-up melding of op de betaalpagina. Hierdoor kunnen klanten controleren of het aanbod inderdaad voordelig is, door te vergelijken met aanbieders die deze informatie niet hebben. Dit gepersonaliseerde aanbod wordt ook wel re-marketing genoemd. Hierdoor kun je bezoekers opnieuw benaderen en alsnog proberen te verleiden tot een koop.

3. Korting
Hoe vaak zie je niet staan ‘van €.., voor €..’. Je mag vanaf volgend jaar geen willekeurige prijs meer nemen als uitgangspunt voor het geven van korting. Als je een actie doet, waarbij je een van-voor-korting geeft, moet je de laagste prijs gebruiken die je minimaal 30 dagen voor de actie hanteerde voor dat product. Wel mag je korting laten zien in vergelijking met de adviesprijs of de prijs van de concurrent.

4. ‘Gratis’ online diensten
Moeten klanten hun persoonlijke gegevens doorgeven voor jouw gratis online dienst? Dan moet je ze informeren over hoe lang ze aan deze dienst vastzitten en hoe ze deze kunnen opzeggen. Binnen 14 dagen moet een klant, zonder reden, de dienst kunnen opzeggen. Je moet in zo’n geval direct de verwerking van gegevens stoppen en verwijderen.

5. Online marktplaats
Bij een online marktplaats kan een klant producten of diensten afnemen van jou of van andere ondernemers of consumenten die bij jouw platform aangesloten zijn. Bij zo’n koop moet je duidelijk vermelden met wie zij rechtstreeks zaken doen. Dus van wie kopen zij het product of de dienst. Ook moet je aangeven of dit een consument of ondernemer is en welke voorwaarden gelden. Deze gegevens moet je duidelijk op de betaalpagina tonen. Het in je algemene voorwaarden zetten mag niet!

Je hebt daarnaast ook de plicht om onderzoek te doen naar de juridische status van de verkoper en de voorwaarden die zij hanteren. Deze regels gelden ook als je in je eigen webshop diensten en producten van anderen aanbiedt.

6. Vergelijkingssites
Bied jij online een zoekfunctie aan in de vorm van een vergelijkingssite, dan moet je ook meer informatie gaan verstrekken. Je moet van tevoren aan je klant melden wat de uitkomst van de zoekopdracht bepaalt. Hiervoor hoef je niet je algoritme weer te geven, maar wel aangeven op basis waarvan de zoekuitslag wordt gevormd. Wanneer bedrijven betalen voor een hogere plek in de zoekopdracht, moet je dit vermelden. Dit zet je op de pagina waar je zoekresultaten toont. Ook wanneer er niets bij jou gekocht wordt.

Handhaving en consequenties
Houd je je niet aan deze nieuwe regels, dan wordt het gezien als een oneerlijke handelspraktijk. Daar wordt op gehandhaafd. De aard, omvang, ernst, duur en frequentie van de overtreding zijn van belang voor de consequenties. Je krijg dan, van de Autoriteit Consument en Markt en de Autoriteit Financiële markten, een boete opgelegd of een termijn waarbinnen je de onjuiste situatie moet oplossen. Boetes kunnen oplopen tot 4% van de jaaromzet of een maximumboete van €2.000.000. Komt de overtreding vaker voor? Dan kant de boete 10% van de jaaromzet worden.

Heb je een vraag over deze nieuwe wetgeving?