NewFotografie 20210923 029 - Veritas Advies
pexels roman odintsov 6334692 1 - Veritas Advies

Nieuwe regels cadeaubonnen per januari 2022

Soms weet je niet wat je iemand cadeau moet doen. Dan is een cadeaubon een goede oplossing, want de ontvanger kan zelf iets uitkiezen.

Ze hoeven alleen te onthouden dat ze er één hebben en dat deze maar een jaar geldig is. Dat laatste gaat per 1 januari veranderen.

Let op: deze blog is puur informatief voor particulieren/consumenten. Ik help als jurist voor ondernemers alleen ondernemers met eventuele conflicten en problemen. Ben je particulier/consument? Voor juridische hulp en ondersteuning verwijs ik je naar het Juridisch Loket.

Wettelijke geldigheidsduur
De wettelijke geldigheidsduur op een cadeaubon is nu nog 1 jaar, maar per 1 januari 2022 wordt dit verlengd naar 2 jaar. Het is dus niet zo dat cadeaubonnen niet mogen verlopen. Hierbij maakt het niet uit wie de bon koopt en of de (digitale) cadeaukaarten met saldo in een (online) winkel kunnen worden ingewisseld, of dat het ingewisseld kan worden voor een belevenis of bepaald goed.

Daarnaast heeft de Consumentenbond met de Stichting Keurmerk Cadeaukaarten ook richtlijnen bedacht. Deze zijn niet juridisch bindend, maar worden wel aangehouden door de verstrekkers van cadeaukaarten die bij deze stichting zijn aangesloten.

Koop je na 1 januari 2022 een cadeaubon en staat in de algemene voorwaarden dat deze minder dan 2 jaar geldig is? Dan is de algemene voorwaarde onredelijk bezwarend. Je kunt dan een brief sturen, waarin je laat weten de algemene voorwaarde te vernietigen. Dan gelden deze voorwaarden niet voor jou. Heb je vóór 1 januari 2022 een cadeaubon gekocht, dan gelde de oude regels.

Geldigheid cadeaubon
Cadeaubonnen mogen dus verlopen, maar niet alle bonnen zijn 1 jaar geldig. Dit hangt af van:

• Wat de uitgever op de bon zet
• Of het om een product, ervaring of dienst gaat.

Tegenwoordig kun je ook een compensatie ontvangen voor verlopen cadeaukaarten.

Daarnaast zijn er nog aanvullende regels:
– Staat er een verloopdatum op de kaart? Dan is dat de datum waarop de kaart verloopt.

– Staat er alleen een uitgifte datum op? Dan is je kaart 5 jaar geldig, vanaf die datum. Het zou kunnen dat de bon na die 5 jaar nog geldig is, maar de uitgever heeft het recht de bon te weigeren.

– Wanneer je helemaal geen datum ziet staan, dan vind je op de website van de kaart de verloopdatum. Is die er niet, dan is de bon onbeperkt geldig.

– Ook zijn er cadeaukaarten voor een eenmalig evenement. Na de datum waarop dat evenement plaatsvindt, verloopt de kaart automatisch. Deze kaarten mogen ook korter dan een jaar geldig zijn.

Verlopen cadeaubon gevonden
Het is zonde als je een verlopen cadeaubon vindt. Toch kan het zo zijn dat je er nog wel wat aan hebt. Soms is een winkelier coulant en krijg je toch nog wat korting. Je hebt er officieel geen recht op, maar zo komen ze je wat tegemoet.

Op verschillende sites kun je ook je cadeaubon inleveren. Je krijgt dan een percentage of bedrag aan korting. Dit kun je bij verschillende webshops gebruiken of wordt op je rekening gestort.