pexels pixabay 128878 - Veritas Advies
NewFotografie 20200710 030 - Veritas Advies

Mag je zomaar je tarieven verhogen?

Iedereen mag zijn of haar eigen prijzen bepalen. Zo wordt in een winkel regelmatig een verhoging doorgevoerd.

Maar hoe zit dat eigenlijk wanneer je ondernemer bent? Of je dan ook zomaar je tarieven omhoog mag gooien of niet vertel ik je in dit artikel.

Er zijn stijgingen in prijzen waar je niets aan kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan de supermarkt prijzen of in een andere winkel. Echter, jij als ondernemer, mag je tarief niet zomaar verhogen als er al een overeenkomst is getekend. Wettelijke verhogingen, bijvoorbeeld van de btw, mag je wel doorberekenen.

Uurtarief wijzigen
Wanneer je een eigen onderneming begint, bepaal je vaak al vooraf je prijzen. Bijvoorbeeld wat je uurtarief gaat zijn. Het is goed om regelmatig te kijken of dit tarief nog past bij wat je aanbiedt. Er kunnen namelijk verschillende redenen zijn om dit te verhogen.

Denk aan de kwaliteit die verbetert, omdat je meer kennis en ervaring hebt, maar ook stijgende kosten door inflatie. Daarnaast kan het een fijn gevoel geven om een buffer te hebben voor tijden met minder klandizie of een crisis.

Communiceer verhogingen
Natuurlijk kan het heel spannend zijn om je tarieven te verhogen. Klanten gaan wellicht meer verwachten van wat je levert. Of ze willen geen zaken (meer) met je doen, omdat je te ‘duur’ wordt voor ze. Zorg dat je op tijd communiceert wanneer je je tarieven wilt verhogen en per wanneer. Bij voorkeur kun je dit aan het eind van het jaar doen, waarbij het nieuwe tarief in het nieuwe jaar in gaat.

Toch is het goed om in te spelen op verandering. Door het stapsgewijs te doen kunnen je klanten wennen aan de verhoging en zullen ze er waarschijnlijk minder moeite mee hebben. Of je biedt ze aan een ander pakket af te nemen, die prijstechnisch overeenkomt met de huidige afname. Het kan zijn dat dan alleen de waarde van wat ze krijgen wat lager ligt.

Daarnaast kan je je klant nog tegemoet komen door:
• Een deel van de lasten op je te nemen.
• Een vaste klant nog één keer tegen het oude tarief af te laten nemen.
• In stilte je productprijs verhogen, al is het wel netjes dit te communiceren.
• Te verhogen als concurrenten dit ook doen: wijs op jouw meerwaarde!
• Een tijdelijke korting aan te bieden, met een concrete einddatum.
• Een lager tarief te hanteren wanneer je een langere opdracht hebt.

Nieuwe klanten
Bij nieuwe klanten kun je direct het nieuwe tarief rekenen, mits er nog geen contact is geweest over een tarief. Tijdens de reageertermijn bij een offerte mag je de bedragen ook niet zomaar aanpassen. Wijst een klant je offerte af, maar later een nieuwe aanvraagt, mag je wel je tarief wijzigen.

Bestaande klanten
In je algemene voorwaarden moet vernoemd staan dat je prijzen mag aanpassen. Gaat je klant daarmee akkoord? Dan mag je deze gewoon doorvoeren. Je kan ook opnemen dat je binnen 3 maanden na het tekenen van de overeenkomst je tarieven mag veranderen. Echter, je klant moet dan de mogelijkheid tot ontbinding van de overeenkomst hebben.

Mist jouw algemene voorwaarden zo’n bepaling? Ik help je graag!