NEWFOTOGRAFIE 20190705 023 - Veritas Advies
person holding photo of single tree at daytime 1252983 - Veritas Advies

Mag ik zomaar een afbeelding van Google gebruiken?

Je tekst voor je website of blog is af. Super fijn, maar nu moet er nog een bijpassende afbeelding bij. Deze trekken immers de aandacht en kunnen potentiële lezers overhalen jouw artikel daadwerkelijk te lezen.

We zijn al snel geneigd een plaatje van Google of Pinterest te plukken. Daar zijn zoveel afbeeldingen te vinden, dat er vast wel eentje past bij jouw onderwerp. Toch mag dit niet zomaar, want er kan auteursrecht op rusten.

Doe je het toch, dan kan je dit een fikse boete opleveren of zelfs een celstraf. Maar hoe kom je dan aan je foto’s?

Auteursrecht
Op bijna alle beelden die je online vindt rust auteursrecht. Dit geldt tot wel 70 jaar na het overlijden van de maker. Of wanneer een rechtspersoon de auteursrechthebbende is, tot 70 jaar na de openbaarmaking. De maker beslist vervolgens óf en door wie er gebruik van de afbeelding mag worden gemaakt. Hij of zij mag zelf bepalen of het beeld door een derde (een ander dus) openbaar mag worden gemaakt en verveelvoudigd mag worden. Daarnaast wordt door diegene nog veel meer bepaald, bijvoorbeeld of het aangepast (bewerkt) en gepubliceerd mag worden en of er kopieën gemaakt mogen worden.

Maar hoe zit dat nu met Pinterest?
Wat Pinterest doet is eigenlijk alleen de afbeeldingen die gepind worden, opslaan op de eigen servers. Iedere afbeelding die wordt ‘gerepind’ is dus weer een kopie. Op dat moment kan de beschrijving en link worden aangepast, waardoor je dus niet meer bij de oorspronkelijke bron uitkomt. Een afbeelding van Pinterest mag je dus nooit zomaar gebruiken op je site, flyer of sociale media. Pinterest is nooit de bron, omdat zij niet de maker en dus auteursrechthebbende zijn. Door erop te klikken kom je bij de bron, en dus de maker, net als bij afbeeldingen op Google. Je kunt een afbeelding vanuit Pinterest uploaden in Google om de maker te achterhalen. Lukt dit niet? Dan kan je de afbeelding beter niet gebruiken.

Door de Pin button toe te voegen geeft de maker zelf al toestemming het beeld op te slaan. Staat deze knop er niet? Dan moet je toestemming vragen voor het opslaan. De pin is een kopie van het werk. Pin je zonder deze knop, voeg dan duidelijk de bron toe, ook in de beschrijving.

Embedden (of insluiten)
Een van de opties om een afbeelding toch te gebruiken is embedden. De afbeelding blijft op de bronsite staan, maar is ook op jouw site te zien. Nadeel hiervan is het mogelijk langzamer inladen van het beeld. En wanneer de bron de afbeelding verwijdert, verdwijnt ‘ie ook bij jou.

Hoe doe je dat, dat embedden?
Je klikt op de drie puntjes bij een pin en kiest ‘embedden’. Je krijgt de keuze of je ook de tekst wilt embedden of alleen de afbeelding. Ook kan je het formaat kiezen. Vervolgens knip en plak je de HTML code in het blogbericht of op je website.

Citaat
Wanneer een afbeelding echt iets toevoegt aan je blog, mag je het wel van Pinterest halen. Je dient het dan als citaat in je artikel te verwerken. Het moet bijdragen aan het verduidelijken van je tekst. Alleen passend zijn bij het onderwerp is niet voldoende. Mijn collega Charlotte Meindersma schreef al eens een blog over het ‘citaat’ en hoe je dit wel mag gebruiken.

Vraag toestemming aan de maker
Het is zo voor de hand liggend, maar toch denken we er vaak niet aan. Toestemming vragen aan de maker is natuurlijk de snelste oplossing. Het zorgt ervoor dat je geen inbreuk maakt op het werk van een ander. Zeker wanneer je een link en de naam erbij gaat vermelden, zijn de meeste makers juist blij met je deelactie. Soms vermelden makers zelf al bij een beeld dat deze zonder toestemming mag worden gebruikt. Ook als dit niet in citaat vorm gebeurt.

Naamsvermelding alleen is niet genoeg
Alleen de naam of bron noemen bij een afbeelding is niet genoeg. Het geeft je geen recht een beeld te gebruiken. Wanneer je het beeld als citaat gebruikt is naamsvermelding wel nodig.

Hoe vind ik rechtenvrije foto’s op Google?
Ook de afbeeldingen van Google mag je niet zomaar gebruiken. Gelukkig is het eenvoudig om op Google rechtenvrije foto’s te vinden. Dat doe je zo:
• Ga naar afbeeldingen en kies ‘instellingen’.
• Kies geavanceerd zoeken.
• Hier vind je instellingen rondom gebruiksrecht. Stel deze in op “onbeperkt te gebruiken, delen of aan te passen: zelfs commercieel”
• Klik op toepassen
Alle beelden die je nu te zien krijgt zijn te gebruiken voor je website of blog.

Zeker van je zaak
Om zo min mogelijk risico te lopen kun je gebruik maken van sites met gratis rechtenvrije afbeeldingen. Bijvoorbeeld op Flickr, Unsplash of Pixabay. Hier kun je ook zoeken afbeeldingen die je vrij mag gebruiken. Daarnaast zijn er ook plekken om afbeeldingen te kopen zoals bijvoorbeeld Stockphoto. Hiervoor zijn meerdere sites te vinden. Ook op die manier weet je zeker dat je het beeld mag gebruiken. Toch blijft de beste manier nog altijd om zelf de foto’s te maken. Die foto’s zijn uniek en daardoor val je extra op.

Hier vind je nog een fijne infographic over welke stappen je moet zetten bij het gebruik van foto’s/afbeeldingen van internet.

Heb je nog vragen of heeft iemand zonder toestemming jouw foto gebruikt?

Stuur me dan even een berichtje!