Ik wil een (online) winactie organiseren, waar moet ik rekening mee houden?

Je hebt een samenwerking met een tof merk en mag daarbij een winactie organiseren.

Dit kun je niet alleen op je website, maar ook op je sociale media kanalen doen. Toch is niet alles toegestaan bij een winactie op Facebook of Instagram.

In deze blog vertel ik je hoe je dit legal-proof kunt doen.

Facebook/Instagram regels
Facebook heeft promotion guidelines opgesteld. Regels waaraan je je moet houden wanneer er een prijs wordt weggegeven van geldelijke waarde en waarvoor volgers iets moeten doen. Denk aan liken, reageren, delen en taggen. Een pagina moet zich, bij het organiseren van een winactie, altijd houden aan de wettelijke regels. Denk hierbij aan de kansspelbelasting. Daarnaast staat erin waaraan de actie moet voldoen. Je benoemt duidelijk de totaalwaarde van de prijs en dat je als minderjarige toestemming moet hebben van je ouders voor deelname.

Eerst mochten promoties alleen beheerd worden op een pagina-app, sinds 2013 mag dit gewoon op de paginatijdlijn. En je moet vermelden dat Facebook/Instagram niets met de actie te maken heeft.
Een bericht of foto delen mag geen verplicht onderdeel zijn van de deelname aan de winactie. Dit om dat persoonlijke tijdlijnen niet gebruikt mogen worden voor het beheer van promoties. Houd je je niet aan de regels, dan mag Facebook, zonder bericht, je pagina offline halen.

Wat mag wel?
Je mag promoties, wedstrijden, lotingen en dergelijke op je paginatijdlijn of in je Insta-feed plaatsen. Als voorwaarde kan je bijvoorbeeld vragen om een reactie achter te laten, het bericht te liken of om een bericht te sturen aan de pagina.

Nogmaals: het moet wel duidelijk zijn dat de promotie op geen enkele manier gesponsord, goedgekeurd of beheerd wordt door Facebook/Instagram. Communiceer duidelijk wat er te winnen valt en hoe gebruikers kunnen deelnemen. Wat moeten zij hiervoor doen? Geef ook aan waar de voorwaarden van de winactie te vinden zijn. Stel een duidelijke deadline en laat tevens weten wanneer je een winnaar bekend gaat maken.

Voor een winactie op Instagram gelden eigenlijk dezelfde voorwaarden. Bovendien is het belangrijk dat je niet alleen dit soort acties, maar ook andere content, plaatst. Ja, je krijgt even meer reacties, likes en volgers, maar onthoudt dat het gaat om kwaliteit en niet om kwantiteit.

Wat mag niet?
Like en share acties van de bedrijfspagina (zoals op Facebook mogelijk is) zijn niet toegestaan. Dit omdat ze veel spam veroorzaken. Bovendien zijn veel likers alleen geïnteresseerd in je prijs en niet in de pagina. Dat betekent dat ze je vaak na afloop van de winactie toch weer ontvolgen. Het is daarom veel belangrijker dat er op je bericht gereageerd wordt.

Er zijn meer dingen die je niet mag zeggen:
– Like mijn pagina en win …
– Tag jezelf in deze foto en win…
– Tag minstens x aantal vrienden in deze foto en win…

Privacy wetgeving
Wanneer je e-mailadressen of andere informatie vraagt, heb je ook te maken met de privacy wetgeving. Hiervoor kun je bijvoorbeeld verwijzen naar je privacyverklaring. De informatie die je hebt gevraagd mag alleen nodig zijn om de winactie goed te laten verlopen, zoals bijvoorbeeld naam en e-mailadres. Daarnaast moet de deelnemer op de hoogte zijn over het gebruik van de gegevens. Bij het verkrijgen van e-mailadressen mag je één keer mailen om te vragen of ze geïnteresseerd zijn in nieuwsbrieven die niets met de wedstrijd te maken hebben.

Winnaar kiezen
Wanneer je een winnaar hebt gekozen, is het handig diegene een privé bericht te sturen met een termijn om te reageren. Dit is meestal een week en maak de winnaar bekend in een Facebook/Instagram bericht, zo weten anderen ook wie de winnaar is.

Je kunt natuurlijk zelf een winnaar kiezen uit je reacties, maar kan dit ook met een online tool doen. Zo is er geen partijdigheid.

Wil je vaker dit soort weetjes en handige juridische tips lezen?

Schrijf je in voor de legal talk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.