NewFotografie 20200710 030 - Veritas Advies
pexels daria shevtsova 1030979 - Veritas Advies

Het pand wat ik huur en waarin ik mijn bedrijf heb is afgebrand, kan ik de huurovereenkomst ontbinden?

Als er brand ontstaat in het pand dat je huurt voor je bedrijf, is dat natuurlijk erg vervelend. Er ontstaat schade of het pand is zelfs helemaal verwoest. Daardoor kan je er, al dan niet tijdelijk, geen gebruik meer van maken.

Maar waar heb je dan recht op en mag je in zo’n geval de huurovereenkomst ontbinden?

Bedrijfsschade
Stel je voor dat er brand ontstaat in het pand waar jij je restaurant huurt en exploiteert. De oorzaak is onbekend, maar het hele pand is verwoest. Dan moet er actie worden ondernomen.

Vaak zal je verhuurder het pand willen herstellen, maar dit kost tijd. Tijd waarin je niet gebruik kunt maken van het gehuurde pand. De schade die je hierdoor lijdt, wordt vaak gedeeltelijk vergoed door de verzekering en kan lijden tot de noodzaak om de huur te ontbinden. Op die manier heb je de mogelijkheid elders opnieuw te beginnen.

Procedure
Omdat er soms geen duidelijkheid is over de duur van het herstel (geen contact mogelijk met de verhuurder etc. etc.), wil je logischerwijs een vergoeding van de schade. Je kunt immers je restaurant niet draaiende houden op deze manier. De schade bestaat dan uit het niet terugverdienen van de ‘aankoop’ van de onderneming en andere investeringen als inkoop van ingrediënten.

Bij de tegeneis vordert je verhuurder nakoming door jou als huurder van de niet betaalde huurtermijnen. Hij vindt dat de ontbinding niet kan worden uitgevoerd, omdat de oorzaak ligt in de risicosfeer van jou als huurder. Als huurder kun je verweer voeren dat de oorzaak niet bij jou ligt en de huurovereenkomst ontbonden kan worden met beroep op de gebrekenregeling.

Uitspraak
In dit geval geeft de rechter jou als huurder gelijk. Het pand is tenietgedaan en maakt het huurgenot onmogelijk. Dit is een primaire verplichting van de verhuurder en wordt dus gezien als gebrek in nakoming van de verplichtingen.

De verhuurder is niet aansprakelijk door het niet informeren van de huurder. Wordt er getreuzeld bij de herbouw? Dan moet je dit kunnen aantonen om een schadevergoeding te kunnen ontvangen. De schade voor de huurder werd niet toegewezen, omdat de nalatigheid van de verhuurder niet kan worden aangetoond.

Kortom: door de gebrekenregeling is er voor zowel jou als je verhuurder een mogelijkheid voor het ontbinden van de huurovereenkomst. Hiervoor maakt de toedracht niet uit.

Op zoek naar van dit soort interessante juridische weetjes? Kijk eens bij de andere Let’s talk Legal blogs

Volg je mij al op Instagram?