Wanneer je een vakantie hebt geboekt, ga je er niet vanuit dat het niet door kan gaan.
Bijvoorbeeld door het huidige virus dat ons nu allemaal bezig houdt of door een daaropvolgend faillissement van de luchtvaartmaatschappij bij wie jij je tickets of misschien wel je hele vakantie hebt geboekt.
Heb je dan recht op teruggave van je geld en wat is failliet zijn eigenlijk?
Wat is failliet gaan?
Wanneer je als schuldenaar niet meer in staat bent om aan je financiële verplichtingen te voldoen, of (on)bewust gestopt bent met het afbetalen van schulden, kan de schuldeiser faillissement aanvragen via een advocaat. Je kunt echt ook zelf een aanvraag indienen als je geen vooruitgang ziet in je bedrijf en het beter is als je het faillissement aanvraagt. Het is een gerechtelijk beslag op je vermogen. Dit kan zowel op privé als zakelijk vlak het geval zijn.
Waardoor kan een luchtvaartmaatschappij failliet gaan?
Dit komt bijvoorbeeld door het niet meer kunnen betalen van de lease van vliegtuigtoestellen. Ook stijging van de brandstofprijs, hoge onderhoudskosten of een (te) late levering van nieuwe toestellen kan meespelen. Of, zoals in de huidige situatie, wanneer je überhaupt niet meer kan vliegen en vluchten moet annuleren maar kosten wel door blijven lopen.
Hoe nu verder?
Een faillissement van een luchtvaartmaatschappij betekent niet dat je niet kan vliegen en dus niet op vakantie kunt. Soms worden vluchten overgenomen door een andere maatschappij. De luchtvaartmaatschappij waarmee je zou vliegen moet je hiervan dan op de hoogte stellen.
Je kunt het beste contact opnemen met de luchtvaartmaatschappij of de aangewezen curator. De maatschappij mag immers niet meer zelf beslissen over het geld en de reizen die het uitvoert. Je kunt deze vinden via de Kamer van Koophandel. Zij vertellen je wat er wel of niet geregeld kan worden. Dreigt een luchtvaartmaatschappij om te vallen, maar is het nog niet officieel failliet verklaard? Onderneem gelijk actie en bel ze op. In dit geval sta je niet achter, maar vooraan in de rij als het gaat om een goede afhandeling. Wanneer de oorzaak van de annulering niet bij de luchtvaartmaatschappij ligt, zoals een staking, het virus of extreem weer, dan heb je juridisch gezien nergens recht op. Wel kan het natuurlijk zo zijn dat je een voucher krijgt en je op een later moment alsnog kunt reizen, dit wordt nu veel gedaan in verband met het virus.
Krijg ik geld terug bij een faillissement?
Als je alleen een losse vlucht hebt geboekt, zul je als één van de laatsten kans maken om je geld terug te krijgen. De kans dat je daadwerkelijk terugbetaald wordt is heel klein. Soms zijn er uitzonderingen, bijvoorbeeld als je voor een bepaalde datum hebt geboekt. Betaal je je ticket met een creditcard, dan kun je een claim indienen bij de uitgever van die creditcard. Heb je een pakketreis geboekt? Dan is de reisorganisatie wettelijk verplicht een nieuwe vlucht voor je te regelen of je krijgt het geld terug van het hele pakket. Let wel: op het boekingsformulier moet duidelijk staan dat het om een pakketreis gaat. Een pakketreis is anders dan een samengestelde reis, waarbij vlucht, hotel en transfer losse onderdelen zijn.
Ook kan je er voor kiezen een vliegticketverzekering of vliegticketgarantie af te sluiten. Dan ben je bij faillissement verzekerd en word je terug betaald door de verzekering die je afsluit. Bij grote maatschappijen is dit vaak overbodig, maar als er al financiële problemen zijn kan het je beschermen. Dit kost je een paar euro bij de boeking, maar dekt een ticketprijs tot €1500. Je dient de claim in bij de aanbieder waar je geboekt hebt. Een annuleringsverzekering helpt in dit geval niet. Boek je bij een reisorganisatie die is aangesloten bij de SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden)? Dan krijg je je geld wel terug of wordt je vakantie alsnog uitgevoerd.
Heb jij vragen over jouw geannuleerde vakantie of teruggave van betaalde reissommen?
Stuur mij even een berichtje.