NEWFOTOGRAFIE 20190705 060 - Veritas Advies
package 2366468 1920 - Veritas Advies

HELP! Mijn bestelling is kwijt, wat nu?!

Je hebt dat éne toffe product online besteld en kunt niet wachten tot het binnenkomt. Maar hoe lang je ook wacht, je ontvangt het pakket nooit. Heel vervelend natuurlijk als het kwijtraakt!

Maar wat zijn je rechten en wie is er aansprakelijk?

Bij bijna één op de tien pakketten gaat het mis! Dit is natuurlijk een enorm aantal. PostNL levert veruit de meeste pakketten, maar in dat percentage zitten ook de pakketten die ‘gewoon’ ergens geleverd zijn: dus ook een aantal huizen verder of pakketten die zijn achtergelaten bij de achterdeur.

Pakketbezorgers
Grote pakketbezorgers hebben in hun algemene voorwaarden uitgesloten dat ze aansprakelijk zijn voor kwijtgeraakte pakketten. Bij PostNL is het in de Postwet van 2009 zelfs bij wet vastgelegd. De wetgever wil hiermee voorkomen dat een maatschappelijk belang als post- en pakketbezorging te kostbaar en onwerkbaar wordt door vele schadeclaims. Vaak is het wel mogelijk contact op te nemen met de bezorgdienst om te kijken of het pakket nog te traceren is. Voor aangetekend verstuurde poststukken (brieven) is de aansprakelijkheid beperkt tot een bedrag van €50 per poststuk, voor een aangetekend verstuurd pakket ligt dit op €500 per pakket.

Aangetekend versturen of niet?
Als een pakket niet aangetekend wordt verstuurd, is het als verkoper lastiger een postbezorger aansprakelijk te stellen. Er is immers geen bewijs dat het poststuk niet is bezorgd. Bij een normale zending is de aansprakelijkheid voor de postbezorging ook uitgesloten. Er wordt dan geen schadevergoeding uitbetaald aan de verkoper. Voor jou als consument maakt dit niet uit, je mag een verkoper altijd aanspreken wanneer er niet geleverd is.

Webwinkel
Het eerste aanspreekpunt, wanneer je pakket niet aankomt, is de webwinkel waar je besteld hebt. Zij hebben vaak een contract met de bezorger en zijn verantwoordelijk dat het artikel bij je wordt bezorgd. Kortom, de verkoper moet het uitvechten met de bezorger. Als klant ben je niet automatisch verantwoordelijk voor de schade. Dit kan echter wel het geval zijn als je geen gebruik maakt van de standaard verzendmethode.

Het verschilt per webshop hoe er gehandeld wordt. De ene vraagt je pas na een bepaalde tijd contact op te nemen, de ander stuurt gelijk een nieuw exemplaar of stort je geld terug. Bij particuliere verkopers, bijvoorbeeld via Marktplaats, ligt dit genuanceerder. Hierbij is het bijvoorbeeld belangrijk wie de verzendmethode koos en of er vooraf afspraken zijn gemaakt over verzendkosten en aansprakelijkheid.

Aflevering bij buren
Wanneer je niet thuis bent, kan het fijn zijn als de bezorger je pakket achterlaat bij je buren. Niet alleen voor jou, maar ook voor de bezorger. Zij hoeven niet de volgende dag terug te komen om het nog eens te proberen af te leveren. Lange tijd was er geen wet rondom aflevering bij de buren, waardoor pakketdiensten het in hun algemene voorwaarden hadden opgenomen.

In 2014 liet de Europese Unie de voorschriften aanscherpen ter bescherming van jou als klant. De bezorger moet de geadresseerde wel op de hoogte brengen van de bezorging bij de buren. Een webshop draagt het risico van verlies of beschadiging totdat het artikel geleverd is. Sinds de wijzigingen in de ‘wet consumentenrechten’ is de webshop pas ontheven van deze verantwoordelijkheid als het pakket bij de buren is afgehaald. Echter is het lastig aan te tonen wanneer dit moment plaatsvond.

Is jouw pakketje kwijtgeraakt en wil de leverancier je niet tegemoetkomen? Ik help je graag!

Stuur me een berichtje!