NEWFOTOGRAFIE 20190705 024 - Veritas Advies
blog veritas fiets 1024x682 1 - Veritas Advies

Apparaten bedienen op de fiets; wanneer krijg ik een boete?

Het is zo verleidelijk: even tijdens het fietsen dat ene WhatsApp bericht lezen dat binnenkomt. Of zelf een berichtje sturen om te laten weten dat je onderweg bent. Maar deze kleine handelingen zijn levensgevaarlijk, omdat je niet gefocust bent op het verkeer.

Vanaf 1 juli 2019 is het daarom verboden om een elektronisch apparaat in je handen te hebben op de fiets. Dit verbod geldt niet alleen voor je telefoon, maar ook voor tablets, navigatiesystemen en muziekspelers.

Word je betrapt? Dan kan het je een fikse boete opleveren van maar liefst €95.

Waarom deze wet?
Er vallen jaarlijks tientallen doden en honderden gewonden door afleidingen. Waar de boete voor fietsers €95 is, is deze voor bestuurders van gemotoriseerde voertuigen €240. De focus ligt in dit geval op fietsers, omdat zij een kwetsbare groep in het verkeer zijn. Een ongeluk met een fietser heeft vaak grote gevolgen. Bij automobilisten kan het zijn dat een agent je niet staande kan houden, door een dringende melding. Vanaf 1 juli 2019 mogen ze ook daarom op kenteken bekeuren.

Wat mag niet?
Je mag dus geen apparaten gebruiken wanneer je aan het fietsen bent. Dit geldt ook voor een telefoon tussen je oor en schouder klemmen. Hoe dan ook, je mag geen gevaar vormen voor andere deelnemers aan het verkeer. Veroorzaak je wel een gevaarlijke situatie, ongeluk of botsing? Dan riskeer je een boete of straf.

“Het is degene die een voertuig bestuurt verboden tijdens het rijden een mobiel elektronisch apparaat dat gebruikt kan worden voor communicatie of informatieverwerking vast te houden. Onder een mobiel elektronisch apparaat wordt in elk geval verstaan een mobiele telefoon, een tabletcomputer of een mediaspeler.”

Dit mag wel
Wanneer je stilstaat mag je wel elektronische apparaten gebruiken. Ook is handsfree muziek luisteren en bellen gewoon toegestaan. Dit kan bijvoorbeeld via oordopjes waarbij je alleen de knopjes aan het snoer nodig hebt om een gesprek te beantwoorden. Zorg daarbij wel dat je de omgevingsgeluiden nog kunt horen. Je telefoon gebruiken in een houder aan het stuur is ook toegestaan.

Heb jij een onterechte boete ontvangen? Laat mij je helpen!