Algemene voorwaarden opstellen

Waarom algemene voorwaarden opstellen?

Algemene voorwaarden opstellen is wettelijk niet verplicht, maar toch raad ik het je wel aan. Of je nu een grote of kleine ondernemer bent, algemene voorwaarden zijn zeker aan te bevelen. Of je nu een nieuwe medewerker in dienst neemt, een webshop hebt en producten verkoopt of een huurcontract afsluit. Op deze manier kun jij jezelf in de toekomst heel wat ellende besparen. Je hebt met jouw algemene voorwaarden namelijk altijd een document om op terug te vallen. Maar wat zijn algemene voorwaarden nu? Ik leg het je graag uit en stel ze vervolgens natuurlijk ook graag voor je op.

Wat zijn algemene voorwaarden?

Algemene voorwaarden zijn regels die je zelf kunt opstellen en van toepassing zijn op alle contracten die jij als ondernemer afsluit. Het worden ook wel de kleine lettertjes genoemd. Het zijn de voorwaarden die gaan over onder andere levering, betaling, aansprakelijkheid en garantietermijn. Er zijn een aantal dingen die zeker niet mogen ontbreken bij het opstellen van de algemene voorwaarden. De specifieke inhoud hangt echter af van de branche waarin je actief bent. Ik deel mijn kennis graag met je!

Algemene voorwaarden voorbereiden

Natuurlijk is het mogelijk om de algemene voorwaarden zelfstandig op te stellen, maar het is dan wel belangrijk dat je niet klakkeloos de voorwaarden van een ander bedrijf overneemt, aangezien ieder bedrijf anders is. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat bepaalde branche- en beroepsverenigingen je verplichten om hun modellen te gebruiken. In plaats van zelf in de algemene voorwaarden te duiken en daar veel tijd aan te besteden, kun je dit ook eenvoudig uitbesteden aan een juridisch adviesbureau zoals Veritas Advies. Ik ben er klaar voor!

Algemene voorwaarden rechtsgeldig

Heb je eenmaal de algemene voorwaarden opgesteld of deze simpel laten opstellen door mij, dan moet je deze nog rechtsgeldig maken. Je doet dit door de algemene voorwaarden openlijk beschikbaar te maken voor jouw klant en hem daarmee de mogelijkheid geeft om de algemene voorwaarden altijd te bekijken. Je kunt de algemene voorwaarden bijvoorbeeld e-mailen naar je klant, ze met de eerste offerte meesturen, of ze op de website van jouw bedrijf plaatsen. Het is vervolgens de verantwoordelijkheid van jouw klant om de kleine lettertjes dan ook daadwerkelijk door te lezen. Jouw klant accepteert de algemene voorwaarden automatisch wanneer hij besluit jouw product of de dienst aan te schaffen. Zo simpel kan het zijn!

Algemene voorwaarden zzp

Ook als zzp’er is het zeker slim om algemene voorwaarden op te stellen. Deze algemene voorwaarden dienen aan te sluiten bij de dagelijkse werkzaamheden die je uitvoert. Tijdens het opstellen van de algemene voorwaarden besteed jij als zzp’er aandacht aan verschillende punten. Zaken die in de algemene voorwaarden besproken kunnen worden, zijn bijvoorbeeld of de offerte al dan niet vrijblijvend is en wat de aanvaardingstermijn is. Wat de levertijd van de te leveren producten of diensten is, maar ook de betalingstermijn, de garantie op de aankoop, de afwikkeling van geschillen en aansprakelijkheid kunnen aan bod komen.

Niet verplicht,
wel aan te raden

Ook al zijn de algemene voorwaarden wettelijk niet verplicht, je doet er zeker verstandig aan om ze op te (laten) stellen en je eigen versie beschikbaar te hebben. Ik help je graag! Ik ga met jou om de tafel, verdiep me in jouw product, dienst én onderneming en stel zo voor jou passende algemene voorwaarden op die jij vervolgens naar jouw klanten kunt sturen en op jouw website kunt zetten.

Let’s meet and drink coffee!

Naast de algemene voorwaarden, kan ik je tevens helpen met het opstellen van een disclaimer, jouw privacyverklaring én de AVG.