pexels anna shvets 4482896 - Veritas Advies
NewFotografie 20200710 087 - Veritas Advies

Een achteraf-betalen-optie bieden, is dat verplicht?

Meer omzet halen willen we allemaal toch?! Wanneer je de mogelijkheid biedt achteraf te betalen, bij het doen van een aankoop, kan ervoor zorgen dat dit gebeurt. Je maakt het de klant makkelijk.

Daarnaast is er nog een goede reden om deze optie aan te bieden. Wettelijk gezien mag je namelijk van particulieren maar 50% aanbetaling eisen. Ik vertel je hoe het in zijn werk gaat.

Achteraf betalen verplicht
Met die laatste informatie in je achterhoofd, is het dus verplicht om achteraf betalen mogelijk te maken. Je moet minimaal één betaalmogelijkheid aanbieden, voor betalen ná de aankoop, bijvoorbeeld iDEAL. Dit geldt dan weer alleen als je je richt op consumenten en als je producten verkoopt. Voor zakelijke klanten en diensten geldt deze wet niet en kan je zelf beslissen hoe en wanneer je de betaling wilt ontvangen.

Hoewel het wel gebeurt, mag een webwinkel achteraf betalen niet weigeren wanneer je voor een te hoog bedrag besteld, een bepaald type product besteld of wanneer je teveel openstaande rekeningen hebt. De openstaande rekeningen kunnen wel als persoonlijke reden worden gezien om af te wijken van het aanbod om achteraf te betalen. Als persoon ben je bekend, omdat je inlogt. Hiermee kan een webwinkel jou deze methode weigeren. Veel controle op het naleven van deze wet is er dus niet.

Uitzonderingen
Er is echter een lijst met uitzonderingen, waarbij je geen achteraf betalen hoeft aan te bieden. Denk hierbij aan loterijkaarten, etenswaren en producten die op maat gemaakt worden. Ook om persoonlijke redenen mag je hiervan afwijken, maar moet wel duidelijk maken dat je afwijkt van de algemene handelswijze.

Achteraf-betaalconstructies
Achteraf betalen brengt risico’s met zich mee, omdat je nooit zeker bent of de klant gaat betalen. Dit is vooral zo bij het meesturen van een factuur. Makkelijker is om gebruik te maken van een betaaldienst als Klarna of Afterpay. Zij sturen de factuur en betalingsherinneringen. Zo hoef je er zelf niet achteraan en je weet zeker dat jij je geld krijgt, omdat ze het risico dragen voor onbetaalde facturen. Deze methodes kosten uiteraard wel wat meer dan iDEAL of PayPal. Deze kosten mag je extra doorberekenen aan de klant. Dit is alleen niet heel klantvriendelijk. Daarom zou ik ervoor kiezen deze kosten te verwerken in de prijs van je product.

Creditcard betalingen
De creditcard-betaling is enigszins een ander verhaal. Dit kan namelijk zowel een vooruitbetaling, als een betaling bij levering zijn. Als webwinkel geef je namelijk het moment van afschrijving aan. Het is verplicht duidelijk te vermelden om welk soort betaling het gaat. De standaardinstelling, waarbij er sprake is van directe belasting van de creditcard, is niet correct.

Vragen over dit onderwerp? Ik help je graag.