Mijn rechten en plichten als (ver)huurder

Of je nu een huurder of verhuurder bent, als het op huurzaken aankomt, komt de wet hoe dan ook om de hoek kijken. En dat lijkt makkelijker dat het daadwerkelijk is. Zowel als huurder als verhuurder heb je namelijk rechten en plichten. Zo moet je als verhuurder ervoor zorgen dat het pand dat je verhuurt goed onderhouden is. En als huurder moet je natuurlijk wel op tijd je geld overmaken.

Alle rechten, plichten en afspraken moet je goed op papier hebben staan, zodat je in ieder geval altijd een document hebt om op terug te vallen.

Huurrecht

Als verhuurder stel je een ruimte beschikbaar en ben je vaak verantwoordelijk voor het onderhoud ervan. Als huurder ben je als tegenprestatie verplicht om maandelijks of jaarlijks huur te betalen. Loop jij nu als huurder of juist als verhuurder tegen een huurgeschil aan en je komt er niet uit? Dan kun je een beroep doen op het huurrecht. Het huurrecht stelt een aantal wettelijk bepaalde plichten aan zowel de huurder als de verhuurder. Klinkt best ingewikkeld of niet? Ik bekijk graag de wettelijk bepaalde plichten die op jou van toepassing zijn.

Stoelverhuur

Ben je van plan om een bedrijfsruimte te huren of te verhuren (denk aan bijvoorbeeld stoelverhuur) dan gelden er weer andere rechten en plichten dan bij een regulier huurcontract. Je hebt in dit geval een huurovereenkomst én een samenwerkingsovereenkomst nodig. Ben jij de huurder van een bedrijfsruimte, houd er dan rekening mee dat deze overeenkomsten zijn opgesteld vanuit het perspectief van een verhuurder. Lees ze goed door en stel gerust eventuele aanpassingen voor. Als ondernemer wil je niet voor verrassingen komen te staan, die je ook eenvoudig had kunnen voorkomen.

Of je nu huurder of verhuurder bent, wees in ieder geval goed voorbereid bij het aangaan van een huurovereenkomst. Je zit er nooit op te wachten en je denkt dat het jou niet gaat overkomen, maar tijdens de huurperiode kunnen zich verschillende (vervelende) situaties voordoen. Zo kun je bijvoorbeeld ruzie krijgen met je buren of de verhuurder, lukt het niet de huur op tijd te betalen of de verhuurder wil ineens de huurprijs omhoog gooien. Ook (tussentijdse) opzegging van het huurcontract, een huurconflict of slecht huurderschap kunnen tot narigheid leiden.

Ik heb een vraag over huurrecht