Huurrecht

Mijn rechten en plichten
als (ver)huurder

Of je nu een huurder of verhuurder bent, als het op huurzaken aankomt, komt de wet hoe dan ook om de hoek kijken. En dat lijkt makkelijker dat het daadwerkelijk is. Zowel als huurder als verhuurder heb je namelijk rechten en plichten. Zo moet je als verhuurder ervoor zorgen dat het pand dat je verhuurt goed onderhouden is. En als huurder moet je natuurlijk wel op tijd je geld overmaken. Alle rechten, plichten en afspraken moet je goed op papier hebben staan, zodat je in ieder geval altijd een document hebt om op terug te vallen. En daarnaast moet deze huurovereenkomst ook nog eens aan de eisen van de wet voldoen. En aangezien ik daar goed van op de hoogte ben, kijk ik graag met je mee, zodat er een waterdicht huurcontract getekend kan worden!

Huurrecht

Als verhuurder stel je een ruimte beschikbaar en ben je vaak verantwoordelijk voor het onderhoud ervan. Als huurder ben je als tegenprestatie verplicht om maandelijks of jaarlijks huur te betalen.

Loop jij nu als huurder of juist als verhuurder tegen een huurgeschil aan en je komt er niet uit? Dan kun je een beroep doen op het huurrecht. Het huurrecht stelt een aantal wettelijk bepaalde plichten aan zowel de huurder als de verhuurder. Klinkt best ingewikkeld of niet? Ik bekijk graag de wettelijk bepaalde plichten die op jou van toepassing zijn!

Huurovereenkomst particulier

Je zit er nooit op te wachten en je denkt dat het jou niet gaat overkomen, maar tijdens de huurperiode kunnen zich verschillende (vervelende) situaties voordoen. Zo kun je bijvoorbeeld ruzie krijgen met je buren, lukt het niet je huur op tijd te betalen of de verhuurder wil ineens de huurprijs omhoog gooien. Ook (tussentijdse) opzegging van het huurcontract, een huurconflict of slecht huurderschap kunnen tot narigheid leiden. In een huurcontract kun je hier van te voren afspraken over maken, zodat je achteraf niet in de problemen komt.

De verhuurder heeft meestal een huurovereenkomst klaarliggen. Ik raad je aan om dit huurcontract heel goed door te lezen, zodat je weet waar je aan toe bent. Het is belangrijk dat je ieder klein lettertje leest, want dan kom je niet voor verrassingen te staan.

Als verhuurder kun je natuurlijk zelf een contract opstellen. Echter, om er zeker van te zijn dat je huurovereenkomst waterdicht is, is het aan te raden om een juridisch adviesbureau als Veritas Advies hiernaar te laten kijken. Ik sta paraat met mijn kennis van de wet!

Huurovereenkomst bedrijfsruimte

Ben je van plan om een bedrijfsruimte te huren of te verhuren dan gelden er weer andere rechten en plichten dan bij een regulier huurcontract. In de meeste gevallen maakt een verhuurder gebruik van een ROZ-model huurovereenkomst bedrijfsruimte. Ben jij de huurder van een bedrijfsruimte, houdt er dan rekening mee dat deze modellen zijn opgesteld vanuit het perspectief van een verhuurder. Lees ze goed door en stel gerust eventuele aanpassingen voor. Als ondernemer wil je niet voor verrassingen komen te staan, die je ook eenvoudig had kunnen voorkomen.

Of je nu huurder of verhuurder bent, wees in ieder geval goed voorbereid bij het aangaan van een huurovereenkomst. Het is raadzaam om ze door een jurist op te laten stellen. Ik stel graag voor jou een huurcontract op of bespreek het samen met je. Zo weet je zeker dat alle risico’s gedekt zijn, de gemaakte afspraken vastgelegd zijn en dat de overeenkomst aan de huidige wetgeving voldoet. Of het nu gaat om de huur als particulier of als ondernemer of om de verhuur van een woning of bedrijfspand.

Let’s talk and make some good agreements!