Herroepingsrecht: wat zijn de uitzonderingen?

Ondanks dat het niet bij wet geregeld is, heb je bij de meeste winkels de mogelijkheid tot retourneren. Op die manier heb je nog even bedenktijd over de aanschaf van je product of dienst. In de meeste gevallen is dit 14 of 30 dagen.

Toch zijn er ook uitzonderingen op het herroepingsrecht, waardoor je een product (of dienst) niet kunt retourneren/herroepen. Die uitzonderingen neem ik vandaag met je door.

Uitsluiting herroepingsrecht producten
In een eerdere blog beschreef ik al wat je rechten zijn rondom het ruilen en retourneren. Toch zijn er uitzonderingen, waarbij die rechten niet gelden. Dan kan je denken aan:

• Maatwerk producten, gemaakt op instructies van je klant.
• Bederfelijke waren zoals vlees of melk. Blikje frisdrank of chocolade telt hierbij niet mee.
• Artikelen die je kan kopiëren zoals games, dvd’s en cd’s. De verzegeling is dan immers verbroken.
• Losse kranten en tijdschriften, die je zonder abonnement in de winkel koopt.
• Alcoholische dranken, waarbij je de prijs overeenkomt bij de aankoop, maar die pas na 30 dagen geleverd kunnen worden. De echte waarde is hierbij afhankelijk van de markt, waar de handelaar geen invloed op heeft.
• Producten die om hygiënische redenen of gezondheidsbescherming niet kunnen worden teruggestuurd, omdat de verzegeling is verbroken. Zoals erotische producten of voedingssupplementen

Uitsluiting herroepingsrecht diensten
Maar er zijn niet alleen uitzonderingen bij producten qua herroeping. Dit geldt natuurlijk net zo goed voor diensten. Zoals:

• Bij weddenschappen of loterijen.
• Evenementen, reizen en tickets die verricht moeten worden op een afgesproken datum of in een bepaalde periode. Je kan hierbij denken aan vervoer, verblijf, restaurantbedrijf of vrijetijdsbesteding.
• Diensten die binnen 14 dagen helemaal worden uitgevoerd, waarbij de klant nadrukkelijk afziet van de bedenktijd. Dit kan bijvoorbeeld gaan om het winter klaar maken van de tuin of verhuur van gereedschap.

Uitsluiting herroepingsrecht digitale inhoud
Er geldt een bedenktijd van 14 dagen voor digitale inhoud die niet wordt geleverd op cd-rom, dvd of cd. Dus de inhoud is te luisteren via een app, muziekstream of download. Die bedenktijd geldt niet wanneer het product of de dienst binnen die 14 dagen al geleverd wordt. Wanneer de klant akkoord gaat met levering binnen de bedenktijd, is het herroepingsrecht uitgezonderd. De verklaring van de consument dat deze afstand doet van het herroepingsrecht, moet in de bevestiging van de overeenkomst worden opgenomen.

Waardevermindering
Het is ook mogelijk om deels uitgevoerde of afgenomen diensten te herroepen. Dit komt omdat het moment van aanvang niet meer doorslaggevend is. De consument moet dan wel de kosten van het uitgevoerde gedeelte naar evenredigheid vergoeden. Als ondernemer moet je je klant hierover van tevoren informeren.

Wil jouw klant iets retourneren maar valt dit onder de uitzonderingen? Ik help je graag!